szerző:
hvg.hu

Napokon belül egyoldalúan bejelentheti a tartomány vezetése a Spanyolországból való kiválást, ám a gazdasági erő megroppanhat.

Helyreállt a rend a katalán bankoknál, miután véget ért a katalán szeparatisták minden eddiginél idiótább akciója. A tartomány autonómiájáért küzdő Katalán Nemzetgyűlés csütörtök este a Twitteren kérte arra honfitársait, hogy pénteken reggel 8 és 9 között vegyék ki betéteiket abból az öt bankból, amelyek úgy döntöttek: központjukat Spanyolország más részeibe költöztetik át.

Haladó szeparatisták nem az összes pénzüket, hanem pontosan 155 eurót vettek fel. Azért pont ennyit, mivel a madridi kormány az alkotmány 155. – a regionális autonómia felfüggesztéséről szóló – cikkének aktiválását jelentette be csütörtökön.

A régió két legnagyobb kereskedelmi bankja, a CaixaBank és Banco Sabadell elleni akcióra felszólító videót több mint ötezer alkalommal osztották meg. A pénzintézetek szóvivői azonban úgy nyilatkoztak a Bloombergnek, hogy normális ügymenetet tapasztaltak péntek reggel.

A bankok nem egyedüliként döntöttek úgy, hogy távoznak a függetlenségét egyoldalúan majdnem kikiáltó Katalóniából. Több mint kétszáz cég jelentette már ezt be. Döntésüket könnyítette, hogy október elején a spanyol kormány egyszerűsítette a folyamatot, így most már közgyűlési határozat nélkül is dönthet az igazgatótanács a költözésről.

A cégek – köztük a harmadik legnagyobb spanyol kereskedelmi bankként nyilvántartott Caixa – távozása súlyos adókiesést jelenthet Barcelona számára, márpedig a függetlenségért küzdő katalánok épp a régió gazdasági erejére alapozva igyekeznek önálló államot építeni.

Ezt az álmukat továbbra sem adták fel: miközben a madridi kormány az autonómia felfüggesztéséről beszél, a szeparatisták megint a függetlenség kikiáltását helyezték kilátásba, ezúttal a jövő hétre.

Egyelőre Madrid áll jobban: a barcelonai parlament felfüggesztéséről szóló rendelkezéstervezetet az ellenzéki szocialisták is támogatásukról biztosították – írja a Reuters. A közvetlen hatalom bevezetéséről akár szombaton dönthetnek – idézi a hírügynökség Mariano Rajoy miniszterelnököt, aki azzal számol, hogy januárban választásokat írnak ki Katalóniában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Programozással törnének ki a romák a szegénységből

Programozással törnének ki a romák a szegénységből

Több százezer forinttal drágulhat a felújítás a lakástakarékok nélkül

Több százezer forinttal drágulhat a felújítás a lakástakarékok nélkül

Fukuyama: A szocializmusnak vissza kellene jönnie

Fukuyama: A szocializmusnak vissza kellene jönnie

Sportos vagy elegáns – Samsung okosórákat teszteltünk

Sportos vagy elegáns – Samsung okosórákat teszteltünk

Külön nyomozócsoport foglalkozik a lakásbetörésekkel konkuráló unokás csalásokkal

Külön nyomozócsoport foglalkozik a lakásbetörésekkel konkuráló unokás csalásokkal

Harminc embert nem engedtek ki a lakásából, akkorát hibáztak a szomszéd építkezésen

Harminc embert nem engedtek ki a lakásából, akkorát hibáztak a szomszéd építkezésen