szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közbeszerzést kiíró Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő egyik volt vezetőjének cége kapta a megbízást, más egyéb projektekkel együtt.

A Déli összekötő vasúti híd felújíttatására készül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., és megint elkezdtek dolgozni a csepeli és ráckevei HÉV folytatásán – írja a Világgazdaság.

A lap a Közbeszerzési Értesítőben megjelentekre hivatkozva azt írja, a GTH Holding Zrt. – egyetlen ajánlattevőként – hét megbízást is kapott nyílt közbeszerzési eljárások eredményeként, amelyek a hazai vasúti infrastruktúra és kapcsolódó létesítményei fejlesztéséről szólnak.

A legnagyobb összegű, nettó 252,5 millió forintos tétel egy hitelesítési eljárás lefolytatásáról szól, a többi konkrét projektekre vonatkozik:

  • a Déli összekötő vasúti híd korszerűsítésének előkészítése (nettó 98 millió forint)
  • a H6-os ráckevei és H7-es csepeli HÉV fővárosi kötött pályás hálózatba illesztésének előkészítése (nettó 19,5 millió forint) – erről korábban az derült ki, hogy első körben a HÉV-vonalakat a föld alatt hoznák be a Kálvin térig. Karcagi  Orsolya, a NIF kommunikációs igazgatója az "5-ös metróként" is emlegetett projektről azt mondta, több nyomvonalat is vizsgálnak, a pályázat pont arról szól, hogy hogyan lehetne a két HÉV-vonalat elvinni a metróvonalakig. Tavasszal úgy volt, az építkezés legkorábban 2019-ben kezdődhetne el.
  • a kelenföldi és a ferencvárosi állomások közötti háromvágányú kapcsolat és új elővárosi megállók kialakításának előkészítése (nettó 52 millió forint) 
  • a 8-as főútnál a Várpalotát elkerülő B2 és B4 vasúti felüljáró hidak építésének (nettó 94,6 millió forint) tervezése
  • a Püspökladány és Biharkeresztes közötti szűk keresztmetszet kiváltásának és villamosításának (nettó 35 millió forint) előkészítése
  • a MÁV Zrt. vonalán a vasúti vontatás energiaellátásának fejlesztése (nettó 38,4 millió forint)

A GTH Holding Zrt. közvetett többségi tulajdonosa Galuska János, aki a 2010-ig a mostani pályázatokat kiíró Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházási igazgatója volt. A cégnek az utóbbi egy-két évben szaladt meg nagyon, árbevétele 2015-ben még csak a 100 millió forintot közelítette, tavaly már az egymilliárdot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zamárdi oltási igazolványhoz kötné a részvételt a Balaton Soundon

Zamárdi oltási igazolványhoz kötné a részvételt a Balaton Soundon

Szépen fejlődik, már óvodába jár az SMA miatt kezelt Zente

Szépen fejlődik, már óvodába jár az SMA miatt kezelt Zente

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda