szerző:
hvg.hu

Összesen 46 milliárd forintból előbb lebontották a régi Dagályt, majd felépítették a Duna Arénát, de a fejlesztési miniszter szerint ezt nem szabad a vizes vb költségeihez számolni.

Valójában alig drágult a vizes világbajnokság az eredetileg tervezetthez képest – ezt mondta Seszták Miklós, amikor a parlament gazdasági bizottságában kérdezték a költségekről. A 444.hu tudósítása szerint Seszták, aki amellett, hogy fejlesztési miniszter, a vb-t még kormánybiztosként is felügyelte, az MSZP-s Szakács Lászlónak azt mondta: nem igaz, hogy 24,5 milliárd forintról 170 milliárdra drágult volna a világbajnokság, összesen 2 milliárddal drágult a rendezés.

Az indoklása első része az volt: már eredetileg sem 24,5 milliárd forintról volt szó, hanem 44 milliárdról, innen nézve nem nagy dolog, hogy 46 milliárd lett a végköltség. Ebből annyi igaz, hogy amikor 2015 májusában kijött az első kormányhatározat, amely konkrét összeget rendelt a vb-hez, akkor kidobhattuk a korábbi ígéreteket – viszont így sem lehet elfelejteni, hogy amikor megkaptuk a rendezési jogot, még 24,5 milliárd forint összköltséget ígértek. A 44 milliárd forintról nem volt viszont szó már akkor sem, a határozat 49 milliárdról szólt.

De még érdekesebb az érvelés másik fele, amely szerint alig 46 milliárd lett volna az összköltség, nem pedig 170 milliárdnál is több. Seszták ugyanis úgy számolt: a nagyjából 125 milliárd forint különbséget olyan beruházások teszik ki, amelyeket mindenképp megcsináltak volna a vb nélkül is. Így például szerinte a Duna Aréna 46 milliárd forintos árát, ahogy az utakét és a mélygarázsok költségeit is

a vb költségeibe beszámítani teljesen felesleges, túlzás.

Azt, hogy hogyan szabadult el a világbajnokság költségvetése, még a megnyitó előtt mutattuk be részletesen. Ráadásul azóta csak tovább nőttek a kiadások, főleg a vb után közzétett közbeszerzési hirdetmények miatt.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!