szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen 46 milliárd forintból előbb lebontották a régi Dagályt, majd felépítették a Duna Arénát, de a fejlesztési miniszter szerint ezt nem szabad a vizes vb költségeihez számolni.

Valójában alig drágult a vizes világbajnokság az eredetileg tervezetthez képest – ezt mondta Seszták Miklós, amikor a parlament gazdasági bizottságában kérdezték a költségekről. A 444.hu tudósítása szerint Seszták, aki amellett, hogy fejlesztési miniszter, a vb-t még kormánybiztosként is felügyelte, az MSZP-s Szakács Lászlónak azt mondta: nem igaz, hogy 24,5 milliárd forintról 170 milliárdra drágult volna a világbajnokság, összesen 2 milliárddal drágult a rendezés.

Az indoklása első része az volt: már eredetileg sem 24,5 milliárd forintról volt szó, hanem 44 milliárdról, innen nézve nem nagy dolog, hogy 46 milliárd lett a végköltség. Ebből annyi igaz, hogy amikor 2015 májusában kijött az első kormányhatározat, amely konkrét összeget rendelt a vb-hez, akkor kidobhattuk a korábbi ígéreteket – viszont így sem lehet elfelejteni, hogy amikor megkaptuk a rendezési jogot, még 24,5 milliárd forint összköltséget ígértek. A 44 milliárd forintról nem volt viszont szó már akkor sem, a határozat 49 milliárdról szólt.

De még érdekesebb az érvelés másik fele, amely szerint alig 46 milliárd lett volna az összköltség, nem pedig 170 milliárdnál is több. Seszták ugyanis úgy számolt: a nagyjából 125 milliárd forint különbséget olyan beruházások teszik ki, amelyeket mindenképp megcsináltak volna a vb nélkül is. Így például szerinte a Duna Aréna 46 milliárd forintos árát, ahogy az utakét és a mélygarázsok költségeit is

a vb költségeibe beszámítani teljesen felesleges, túlzás.

Azt, hogy hogyan szabadult el a világbajnokság költségvetése, még a megnyitó előtt mutattuk be részletesen. Ráadásul azóta csak tovább nőttek a kiadások, főleg a vb után közzétett közbeszerzési hirdetmények miatt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás