szerző:
hvg.hu

Már a rendelés előtt utána kell nézni, pontosan honnan érkezik az áru. Ha az EU-n kívülről, akkor ez egyebek mellett vámfizetési kötelezettséggel járhat.

Nem mindegy, honnan érkezik az áru internetes rendelés után: Magyarországról, az Európai Unióból vagy távolabbról – hívta fel a figyelmet pénteken a NAV.

Gyakran a tagállamokból rendelt áru gyártási, raktározási helye EU-n kívüli ország ugyanis, ezért vámkezeltetni kell azt. Ez vám- és adófizetési kötelezettséggel, valamint a postai szolgáltató adminisztrációs díjával járhat. Netes rendelés előtt fontos tájékozódni ezért az adó- és vámjogszabályokról, az esetlegesen fizetendő vámokról és egyéb közterhekről.

Ha a küldeményhez kapcsolódó adatok pontatlanok, hiányosak, tovább tart a kézbesítés.

A NAV oldalán összegyűjtötték a legfontosabb információkat a netes vásárláshoz. Ezek segítenek abban, hogy a vásárló a lehető leggyorsabban megkapja a szállítmányt, és még annak megrendelése előtt ki tudja számolni, milyen költségekkel jár az EU-n kívüli országokból érkező árucikkek internetes vásárlása. Az érintett oldal itt érhető el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!