szerző:
hvg.hu

A Miniszterelnökség szerint a sok látogató miatt esik szét az épületkomplexum.

Újabb garanciális javítást kér a Várkert Bazár felújítását végző cégektől a Miniszterelnökség – írja a Népszava

A lap azt írja, a 20 milliárd forintnyi uniós forrásból rendbehozott és 2014-ben többször átadott épületegyüttes, valamint az oda vezető út állapota alig három év alatt alaposan leromlott: talajvíztől foltosak a lábazatok, a falak, a kovácsolt díszkerítés elemei szétestek, berozsdáltak, a lift melletti betonfalon csorog a talajvíz az illesztéseknél, a Várkert Bazárhoz vezető térköves kerékpárút pedig több helyen széttöredezett.

A műemléki épületegyüttes üzemeltetéséért felelős céget ellenőrző Miniszterelnökség szerint azzal magyarázhatók a hibák, hogy nagy a forgalom a létesítményben és környékén, mert szerintük a Várkert Bazárt évente több százezer ember látogatja, ráadásul ezt az igénybevételt még megtöbbszörözi a Várba vezető utak forgalma, ezért az épületkomplexum a "normál üteműhöz" képest gyorsabban amortizálódik. A fal a Miniszterelnökség magyarázata szerint azért foltos, és azért pereg néhol a festék, mert az épületegyüttes falai a felújítás előtt évtizedekig áztak. A Mária-lift beázása viszont "a vár alapkőzetéből gyakori vízfolyás" miatt fordul elő.

A Miniszterelnökség szerint az átadás óta eltelt három évben bejelentett garanciális igények 90 százalékának a kivitelező – elismerve saját felelősségét – eleget tett, az ezen kívüli esetekben a Várgondnokság saját hatáskörben végezte el a karbantartási munkálatokat.

A Várkert Bazárt egyébként a Swietelsky és a West Hungária Bau Kft. (WHB) közösen hozta rendbe, így ők felelősek a garanciális felújítási munkákért is.

A WHB az a cég, amelynek egyik vállalkozása megvette Orbán Viktor vejétől, Tiborcz Istvántól a közbeszerzésbajnok Elios Innovatív Zrt.-t, Tiborcz pedig tavaly vásárolta be magát a cégcsoport egyik vállalkozásába, a WHB Ingatlan Kft.-be. A Swietelsky egyik cége építette többek között a felcsúti kisvasutat is, ennek a cégnek a volt ügyvezető igazgatója pedig egyébként Mészáros Lőrinc veje. Mind a WHB, mind a Swietelsky egyébként részt vett például stadionépítésekben, és más közbeszerzésekben is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!