szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elérhető adatok szerint nem sok cégben van érdekeltsége, valójában ennél nagyobb játékos Tiborcz István, a miniszterelnök veje, aki hétfőn egy meglepő interjúban nyilatkozott arról: tulajdonrésze van egy olyan cégben, amelyhez számos furcsa ingatlanvásárlás kötődik.

Rögtön magától Tiborcz Istvántól tudhattuk meg az Origónak adott interjújából, hogy tulajdonrésze van a BDPST Zrt.-ben. A tulajdonlás ténye nem annyira meglepő, mint maga a nyilatkozat. Azt ugyanis korábban is tudni lehetett, hogy Tiborcz Istvánnak köze van a luxusingatlanokkal foglalkozó céghez.

2015 augusztusában egy korábbi üzlettársa és ügyvédje, Hamar Endre segédkezett a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. bejegyzésekor, a regisztráció illetékét pedig Tiborcz számlájáról utalták. A céget még így is csak Tiborcz-közelinek nevezhettük, arra bizonyíték nem akadt egészen máig, hogy Orbán vejének hivatalosan is részesedése van a cégben.

Most viszont – ez már meglepő volt – Tiborcz úgy állt elő az információval, hogy annak sem a Cégközlönyben, sem az erre alapuló céges adatbázisokban nincs nyoma, állítása szerint egyedül a részvénykönyv tartalmazza azt. A Cégközlönyből csak az derül ki, hogy a BDPST Zrt.-ben idén augusztus 31-én 1601 törzsrészvényt vásároltak, ennek a tranzakciónak a bejegyzése az október 22-én frissített e-cégközlöny szerint még folyamatban van.

©

Bár a részvénykönyvbe mindenkinek betekintést kell engednie a társaságoknak, a valóságban ez nem olyan egyszerű. „Nem mindenki és nem bármikor tekinthet be a cégek részvénykönyveibe” – mondta a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós. A szakember szerint ez így rendben is van, ezzel a befolyással nem rendelkező tulajdonosok adatait védi a törvény.

Vagyis ami nem titkos, az a valóban meghatározó tulajdonosok kiléte. Tiborcz István azonban éppen azt állította, hogy ő ebbe a körbe tartozik. A Ptk. szerint ezek a részvényesek jogosultak a cég tisztségviselőinek személyéről dönteni, illetve rajtuk keresztül a befolyással nem rendelkezők is gyakorolhatják szavazati jogukat. Az, hogy ki tartozik ebbe a körbe, nem függ a tulajdonrész értékétől, hanem jellemzően megállapodás eredménye, és erről, mint a mostani példa mutatja, a nyilvánosság pusztán a cégnyilvántartásokból nem értesülhet.

Titkolózó cég furcsa tranzakciókkal

Tiborcz az interjúban azt mondta, eddig senki nem akart a valódi tulajdonosokról írni, pedig a részvénykönyvbe bárki betekinthetett volna. A válasz.hu azonban a cikk megjelenése után azt írta: már másfél hete hiába vártak arra, hogy megkapják az adatokat.

Az oldal szerint még huszadikán kérték, hogy tekinthessenek be a részvénykönyvbe – erre hat nappal később kaptak választ, azzal, hogy a vezérigazgató éppen külföldön van. Utoljára épp az origós interjú megjelenése előtt negyedórával kapott újságírójuk e-mailt a BDPST vezérigazgatójától arról, hogy a részletek egyeztetéséről várják a megkeresést.

A megkeresésnek volt egy előzménye. A BDPST Zrt. alapszabályában kizárólag a céget hivatalosan létrehozó magánszemélyek szerepeltek névvel, a tulajdonosok közé később bekerülők nem. Ám amikor augusztusban a cég tőkét akart emelni, a Fővárosi Törvényszék arra kötelezte, hogy frissítse a tulajdonosi szerkezet leírását, mire a BDPST Zrt. inkább visszavonta a kérelmét.

A 2015 augusztusában bejegyzett BDPST szinte azonnal műemlékvásárlásba kezdett sorra alapított leányvállalatain keresztül. Ezek közül a TRA a turai kastélyt szerezte meg áron alul, mindössze 200 millió forintért, miután az önkormányzat lemondott elővásárlási jogáról, a BDJK a bodajki kastélyt 29 millióért egy cégtől, az AMX HS a Városligeti fasorban található Spitz-villát vette meg, az AMX Nador House pedig a József Nádor téri volt Postabank-székházat. Ez utóbbi céget később az épülettel együtt az FBI és az Interpol által is körözött, Magyarországon azonban nem csak vízumhoz jutó, hanem egy ideig kormányzati céggel is üzletelő szaúdi olajmilliárdos Ghaith Pharaon vette meg. Az AMX HS pedig az egyik legnagyobb török oligarcha-üzletember, Andan Polat tulajdonába, a Polat Holding hollandiai bejegyzésű leánycégének a kezébe került.

A volt Mahart-székház
©

2016 végén is folytatta a BPST a belvárosi bevásárlást: novemberben a volt Mahart-székház többségi tulajdonrésze került a cég tulajdonába. Az ügylethez alakult projektcég akkor csaknem kétmilliárd forintos hitelt kapott a részben állami tulajdonú Gránit Banktól. A Heti Válasz akkor arról írt, hogy nem csak az Andy Vajna kaszinóinak is helyet adó épület, hanem az azt körülölelő tömb is Tiborcz és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt vezető Szivek Norbert érdekeltségébe került, a felújításhoz pedig bő 15 milliárd forintos hitelt ad az állami Eximbank.

Távol az állami pénztől?

Állami bank hitele ide vagy oda, Tiborcz az Origónak úgy nyilatkozott: „Ugyan kizárólag magánpiaci szereplőkkel állunk üzleti kapcsolatban, ennek ellenére ezen a területen is próbálnak valótlan vagy félrevezető hírekkel rossz színben feltüntetni.”

A miniszterelnök vejeként „nem foglalkozhatom akármivel” – indokolta az üzletember azt, miért választott olyan területet, „amely nincs semmilyen kapcsolatban állami és önkormányzati tenderekkel”. Ez a terület az ingatlanfejlesztés, amely azonban nem csak a BDPST Zrt.-t jelentette a házasságkötése óta eltelt időszakban.

Tiborcz István 2016-ban vásárolta be magát az állami tenderek sorát elnyerő West Hungária Bau cégcsoport egyik vállalkozásába, a WHB Ingatlan Kft.-be. A WHB Ingatlan valóban nem kapott állami pénzeket, a West Hungária Bau azonban annál több ilyen megbízást nyert el.

A Direkt36 akkor Tóth Csabát, a WHB Ingatlan ügyvezetőjét kérdezte, aki azt mondta: a WHB Ingatlan csak ingatlanfejlesztéssel foglalkozik, azaz a tevékenysége elkülönül a West Hungária Bau Kft. generálkivitelezői munkáitól. Olyan viszont már előfordult, hogy a WHB Ingatlan saját beruházásainál igénybe vette a West Hungária Bau építőipari szolgáltatásait, „ha szükség volt rá”.

A WHB-tulajdonlás nem volt hosszú életű Tiborcznál: augusztus utolsó napján bejegyzett részét novemberben tovább is adta egy a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett offshore-cégnek.

Az uniós forrás is jól jön

Brüsszelből sem kevés pénzt kapott a miniszterelnök veje. A kormányzati pályázati portál adatai közé júniusban került fel, hogy Tiborcz István 35 millió forint vidékfejlesztési támogatást kapott az ökológiai gazdálkodásra való áttérésre. Igaz, még így is alaposan lemaradt a testvérétől, akit 108 millióval segítettek ki.

Az igazi üzlet azonban nem ez volt, hanem a részben uniós forrásból megvalósult közvilágítási megbízások, amelyek Tiborcz legismertebb vállalkozásához köthetők. Ez az Elios Innovatív Zrt., amelynek nem csak tulajdonosa, hanem egyik vezetője is volt korábban.

©

Az Opten adatbázisa szerint az igazgatótanácsból 2014 elején szállt ki, néhány hónappal azt követően, hogy összeházasodott Orbán Viktor lányával, Ráhellel. Tulajdonrészét azonban 2015 áprilisában adta el, vagyis még részesült a 2014-es, 3,5 milliárd forintot meghaladó bevételből és a profit után kivett 470 millió forintos osztalékból is. Ráadásul a bevétel forrása jórészt állami megbízás volt, az egyedüliként vagy konzorciumban elnyert források évről évre – távozása után is – több milliárd forintot tesznek ki.

Az LMP még 2014 végén feljelentést is tett emiatt, pontosabban azért, mivel több tender elbírálásánál segédkezett egy olyan tanácsadó cég, amelynek a tulajdonos-ügyvezetője korábban az Eliost vezette. A cég megbízásai miatt az EU csalásellenes hivatala, az OLAF is vizsgálatot indított.

Nem ez volt az egyetlen probléma a közvilágítási rendszerek kidolgozásával foglalkozó cég körül: több munkájukkal akadtak minőségi problémák is.

A nagy távozó

Szintén 2015 áprilisában szállt ki Tiborcz a Green Investment & Solutions Kft.-ből, amely azzal került be a hírekbe, hogy 2014 végén az érdekeltségébe tartozó cég vásárolta meg a keszthelyi önkormányzattól a helyi kikötőt üzemeltető céget és több kikötői ingatlant. A vásárló Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. alapítói közé tartozik a PBE Energiamenedzsment Kft., amely megint csak Hamar Endre cége volt. A Nyugati-medence egyik ügyvezetője pedig Péter Zsolt, aki az Elios Innovatív Zrt.-ben vezető. A PBE-t később megvette Tiborcz egyszemélyes vállalkozása, a Green Investments, amelyet a WHB cégcsoport vásárolt meg tőle.

Tiborcz viszonylag szerény játékosnak tűnik, ha az Opten adatbázisára hagyatkozunk, amelyben most személyesen bejelentett cégtulajdona ugye még nincs benne. A 31 éves tükröspusztai vállalkozó mindössze három családi cégben érdekelt, ezek egyike az ES Hungary, amely a kilencvenes években még temetkezési vállalkozásként indult. Tulajdonában van még a G2G nevű pálinkafőzde, amelyben 2015-ben szerzett tulajdonrészt Orbán Viktor veje. Ez a társaság bevételt évek óta nem tud ugyan felmutatni, az érdekeltségébe tartozik viszont egy italnagyker, amely nettó 200 millió feletti forgalmat bonyolít évről évre.

Tiborcz István céghálója by HVG.hu on Scribd

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az operettszínházi zaklatásról szóló kérdést feljelentésnek vette Polt

Az operettszínházi zaklatásról szóló kérdést feljelentésnek vette Polt

Felfüggesztette a NOVIS Biztosító termékeinek forgalmazását a szlovák jegybank

Felfüggesztette a NOVIS Biztosító termékeinek forgalmazását a szlovák jegybank

Újra Mondok József lett Izsák polgármestere

Újra Mondok József lett Izsák polgármestere