szerző:
Máriás Leonárd-Molnár Csaba

Az Orbán vejének közbeszerzésbajnok cégét tulajdonló vállalkozást egy Fidesz-közelinek mondott milliárdos, Paár Attila érdekeltsége veszi át. Az üzletemberhez köthető cég is számos közmegrendelést nyert az elmúlt években, és olyan nagy projektekben vett részt, mint a Várkert Bazár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, de benne volt például a budapesti Bálna kivitelezésében is. Győr környékén is nagyot szakítottak. Paár Attila apja a családi vagyont koporsókészítéssel alapozta meg.

Orbán Viktor veje egy Fidesz-közelinek mondott győri nagyvállalkozó érdekeltségének adta el a közbeszerzéseken taroló cégből hasznot húzó vállalkozását, a Green Investments & Solutions Kft.-t. Ez a cég 50 százalékos tulajdonosa az Elios Innovatív Zrt.-nek, annak a vállalkozásnak, amely sorra nyerte az elmúlt években a közvilágítási projekteket – és idén is folytatódik a nyerő széria.

Az aranytojást tojó Tiborcz-cég vásárlója a biatorbágyi székhellyel bejegyzett WHB Befektetési Kft. Ez vadonatúj vállalkozás, 2015. április 23-án alapították, majd 5 nappal később jegyezték be. A cég tulajdonosa egy másik vállalat, a West Hungária Bau Építőipari és Szolgáltató Kft. Ebben három magyar, győri illetőségű magánszemély a tulajdonos: Mózes Zoltán, Paár Attila és Tóth Csaba. Közülük Paár milliárdos üzletember, Mózes a cég ügyvezetője – derül ki az e-cégjegyzékből.

Megkerestük a cég tulajdonosai közül Tóth Csabát, aki Mózeshez irányított, amikor közöltük vele, a cégadásvétel ügyében szeretnénk információt kapni. Mózes Zoltánt azonban hívtuk telefonon, de nem értük el.

©

Az építőipari céget, a West Hungáriát 1997-ben alapította Paár Attila, és a vállalkozás azóta rendkívüli sikereket ért el. Ez lett az építőiparban, turisztikában, ingatlanfejlesztésben utazó cégcsoport zászlóshajója, és a Napi Gazdaság tavalyi 100 leggazdagabb című kiadványa a 43 éves Paár Attila vagyonát már 7,4 milliárd forintra becsülte, amivel a 87. leggazdagabb magyarnak számított. A legfrissebb lista alapján, a tavalyi vagyonát megbecsülve a 78. leggazdagabb magyar 9,3 milliárd forinttal.

Offsore-szálak is felbukkannak a Paár-sztoriban

Paár Attila korábban, 2006. február második felétől bő két éven keresztül ügyvezetőként jegyezte a Kanizsa Centrum Invest Kft.-t, amely a Zala megyei város bevásárlóközpontját építette és üzemelteti. A társaságba ugyanekkor lépett be többek között a – három éve végelszámolás alatt álló – Eurobuild Magyarország Kft., amely a Pólus Péter tulajdonában lévő, felszámolással megszűnt Casys Kft.-t váltotta. Az Eurobuildben Tóth Csaba ugyanakkor lett ügyvezető, mint Paár a Kanizsa Kanizsa Centrumban. A Eurobuild offshore hátterű társaság, tulajdonosa a luxemburgi bejegyzésű Eurobuild Investment S. A. Ugyancsak Paár ügyvezetősége alatt, 2007. szeptember első felében lett tulajdonos a Kanizsa Investben egy másik offshore-társaság, a Marshall-szigeteken székelő Ideal Finance Ltd., amely máig a pláza-cég egyik tulajdonosa.

Nagy kormányzati projektekből is szakítottak

A vállalat az elmúlt években nagy kormányzati projektekben részt vett, például a Várkert Bazár, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rekonstrukciójában. Budapesten a Bálna generálkivitelezője volt (a főváros pert nyert a céggel szemben a botrányossá vált beruházás ügyében).

Vidéken is zsíros üzleteket sikerült nyélbe ütniük. A Napi Gazdaság 2013-as 100 leggazdagabb című kiadványa azt írta, Paár Attila Győr térségében kiváló kapcsolatokat ápol a helyi döntéshozókkal, és több jelentősebb közmegrendelést a WHB nyer a régióban. Ha ez igaz, úgy magyarázhatja azt, hogy övék lett Győrben a Dunakapu tér felújítása és mélygarázs építése, amit a Közgéppel és a Magyar Aszfalttal közös konzorciummal nyertek el. A mélygarázs építését nagy botrány övezte, ugyanis a Dunakapu tér ásatásakor páratlan régészeti leletek kerültek elő, és megtalálták a több száz éves vár maradványait is, de az önkormányzat nem tágított a beruházástól.

A WHB végezte az Audi-csarnokok építését is Győrben, az Erzsébet Kórház kivitelezését Sopronban, a Markusovszky Kórház bővítését Szombathelyen. Az elmúlt években beszálltak a szennyvíz-csatornázási és környezetvédelmi beruházásokba is.

A vállalat referencialistája ezeken túlmenően is impozáns: bevásárlóközpontok és egyéb kereskedelmi központok, logisztikai központok, irodaházak, hotelek, lakóparkok, bankok és egészségügyi, oktatási intézmények sora szerepel az egyre bővülő portfólióban.

A pálinkás céget is megkaparinthatták

A Green Investment tavaly októberben két céget vásárolt, így elképzelhető, hogy ezek is most Paárékhoz kerültek. Az egyik az a G2G Zrt., amelyik pálinkafőzéssel foglalkozik, és amelyikben nemrég Tiborcz István igazgatósági tag lett. Orbán vejének érkezéséig Martonyi János volt külügyminiszter veje vezette ezt a céget – írta a Hír24.

A másik cég az a PBE Építő Kft., amelyik tavaly decemberben a West Hungária Bau Kft.-vel, valamint az Épkar Zrt.-vel konzorciumban elnyerte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új épületének megépítésére kiírt 7 milliárdos közbeszerzést. (A cég korábbi neve PBE Energiamenedzsment Kft. volt.)

A Paár család, a győri mágnások

A nagy vagyont még Paár Attila édesapja, Paár András alapozta meg, aki – a Napi Gazdaság kiadványa szerint – a rendszerváltás előtt sikeres „maszek” asztalos volt, és a koporsókészítés hozta meg számára a fellendülést. A rendszerváltás idején belevágott a vendéglátásba, Győrben több éttermet, majd egy wellnesscentrumot is nyitott a környéken. Egyik vendéglátós cégük a Paár és Társa Kft. volt, amelyet Paár András és felesége alapított, ügyvezetett és idén március elejéig tulajdonolt is, majd egy libanoni illetőségű tulajdonosnál landolt. Paár Andrásnét az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint idén március végétől öt évre eltiltották a cégvezetéstől.

Simicska ajándéka volt az Elios, amellyel így tarolt Orbán veje

Tavaly nyárig az Elios Közgép-érdekeltség volt, és rossz nyelvek azt beszélik, Tiborcz István 2013-ban Simicskától kapta nászajándékba a milliárdos nagyságrendben tendereket nyert nyerő energetikai céget – írta a HVG februárban.

Március elején derült ki, hogy a rendőrség nyomoz az Orbán vejének 50 százalékos tulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. négy közbeszerzése ügyében, "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett gyanújával. Az Elios a négy tenderen úgy nyert, hogy Orbán vejének üzlettársa is közreműködött a pályázat kiírásában. Tiborczék cégének nagyon jól ment a bolt, tavaly 2,9 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el, idén pedig már februárban 2,1 milliárdra rúgott ez az összeg. Az LMP tavaly év végén tett feljelentést a cég közbeszerzései ügyében, mert úgy vélték, lejtett a pálya az Eliosnak.

Az Elios Innovatív Zrt. csak 2009-ben alakult, és néhány év alatt többmilliárdos forgalmat bonyolító céggé nőtt, honlapján szinte csak állami munkákat tüntet fel referenciaként, és 2010 óta több mint 6 milliárd forintnyi EU-projekttel összefüggő szerződést gyűjtött be – állapította meg a Direkt36 oknyomozócsoport. A csoport szerint az elmúlt egy évben – amikor már a miniszterelnök veje is tulajdonos lett – az elnyert EU-s projektek több mint felénél nem kellett senkivel sem megküzdenie a munkáért. A 2014 elejétől elnyert 16 pályázat közül kilencet kaptak meg így, a szerződések összértéke meghaladja a 3,5 milliárd forintot.

A kikötő látványterve
©

Tiborcz érdekeltségei az utóbbi időben látványos visszavonulásban vannak. Márciusban a most eladott Green Investment kiszállt például a keszthelyi kikötőt legalábbis érdekes körülmények között megszerző cégből.

Combos árbevétel, combos tartozás
A WHB Kft. árbevétele az alapítás után alig kétszázmillió volt, 2009-re viszont már 16 milliárdot tett ki. A legutóbbi cégadatbázisban elérhető adatok szerint 2013-ra szerényebb, 10 milliárdos bevétele volt a cégnek, de ennél tavaly és idén jóval nagyobb bevételre számíthatott a cég a szerződéses állománya alapján, ami 2014-2015-re elérte a 30 milliárd forintot. Információink szerint a társaság combos 6,6 milliárdos adósságot halmozott fel beszállítóival szemben, és 2013-ben felvett egy 750 milliós – feltehetően banki – hitelt is.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
A Momentum az újságban olvasta a nyomozást, pikírten reagáltak

A Momentum az újságban olvasta a nyomozást, pikírten reagáltak

Eljegyzéssel maxolta ki a Valentin-napot Katy Perry és Orlando Bloom

Eljegyzéssel maxolta ki a Valentin-napot Katy Perry és Orlando Bloom

Nagyon megijedtek a svédek, kongatják a vészharangot, mert 78 centivel nőhet a tengerszint

Nagyon megijedtek a svédek, kongatják a vészharangot, mert 78 centivel nőhet a tengerszint

Csak okosan: teszten a pénztárcabarát új Skoda Fabia

Csak okosan: teszten a pénztárcabarát új Skoda Fabia

Négycsillagos szálloda épül a Mikszáth tér egyik épülete helyén

Négycsillagos szálloda épül a Mikszáth tér egyik épülete helyén

Kicsit elfajult a szülinapi fotózás, bele is bukott a brazil Vogue divatszerkesztője

Kicsit elfajult a szülinapi fotózás, bele is bukott a brazil Vogue divatszerkesztője