szerző:
Benda László
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma Jün szinte naponta szerepel a hírekben. A külvilág inkább így ismeri: Jack Ma. Internetes nagyvállalkozó, sokszoros dollármilliárdos, a gyorsan változó piaci viszonyok függvényében olykor Ázsia leggazdagabb polgára.

Nem volt ez mindig így! Elszegényedett kelet-kínai családba született Hangcsouban, 1964-ben. Még káderlapja sem volt fényes. Nagyapja a Nemzeti Pártban (Kuomintang) tevékenykedett, Mao idején kijutott neki az üldöztetésből. A politika elől menekülő szülők inkább hagyományos színjátszó társulatokban bujkáltak. A „kulturális forradalom” zűrzavarából talpra állt országban a fiút végül csak harmadik nekifutásra vették föl az újra megnyitott egyetem angol szakára. Már diákkorában „vadászott” a külföldi turistákra, hogy angoltudását a napi gyakorlatban cizellálhassa.  

Hamarosan nyelvtanár lett, és 30-évesen, ha csak egy röpke látogatás erejéig is, kijutott az Újvilágba. Seattle-ben ismerkedett meg az internettel, ami egyszer és mindenkorra megváltoztatta az életét.

Ezt otthon is ki kell próbálnom. Tíz évet adok magamnak, hogy sikeresen bevezessem. Különben visszamegyek tanítani

- így fogadkozott a kezdetekkor. Első két hazai vállalkozása még bedőlt, de – a rendszeres angol nyelvű levelezőtársai által csak Jacknek titulált fickó - nem adta föl.

Négy évvel később, némi tanulási folyamatot követően hangcsoui lakásukba meghívta 16 barátját, és bemutatta legfrissebb ismereteit. Átszellemülten villantotta föl előttük a számítástechnikai fejlődés beláthatatlan perspektíváit. „Kitárul előttetek a világ, mint az ezeregyéjszaka meséjében – szezám, tárulj!” Pár órás előadását követően a magántársaság összedobott 60 ezer dollárt, és a cég neve Alibaba lett.

Nem kellett visszamenni a katedrára

Eltelt a fogadalmi tíz esztendő, és Jacknek már eszébe sem jutott, hogy visszaálljon a katedrára. Az Alibaba bombaüzletként egyre felsőbb osztályba léphetett. Kezdetben céges weboldalak készítését vállalták, majd a Yellow Pages mintájára létrehozták a China Pagest. Három év múltán már 800 ezer dollárosra nőtt a cég. Rövid időre még a külügyminisztérium nemzetközi kereskedelmi központjának létrehozásánál is bábáskodtak. Aztán az internet hazai terjedési hullámát meglovagolva jött a mába érő nagy dobás: a business-to-business hálózat megteremtése.

Jack Ma, az alibaba.com ügyvezető igazgatója egy Yahoo által szervezett sajtótájékoztatón Pekingben 2005 novemberében.
©

Jack Ma viszonylag hamar lemondott a vezérigazgatói posztról, hogy fiatalabbaknak biztosítson bizonyítási lehetőséget. Cégeinek legtöbb vezetője ma is 30-40 év körüli. „Közvetlen munkatársaimnak mindig legalább 20 esztendővel fiatalabbnak kell lenniük, mint a kormánypolitikusoknak.” (Ez korántsem teljesíthetetlen feladat…)

A Főnököt az sem érdekli, hogy a jelöltek elitdiplomával érkezzenek. „Legyenek a legőrültebbek, akik nem ismernek lehetetlent!” Elvégre ő is így kezdte, „anélkül, hogy valójában fogalmam lett volna az egészről.” Először csak a világhálóban rejtező lehetőségeket ismerte föl. Aztán fokozatosan beletanult a szakmába és ötleteknek sem volt híján. Bár ahogy utólag szerénykedve fogalmaz: angol nyelvtudása okán nem kellett fölfedeznie a spanyolviaszt, „csak az importötleteket lefordítani kínaira” - és a jó milliárdos birodalom léptékeire. Hát éppen ez az!

Az e-kereskedelem olyan ütemben szárnyalt a mérhetetlen méretű piacon, hogy hamarosan Jerry Yang is megkereste. A Yahoo alapítója (aki nem mellesleg szintúgy kínai, igaz, tajvani származású, bár ennek már régen nem volt jelentősége!) menten egymilliárd dollárral szállt be a gyorsan gyarapodó Alibabába!

Jack Ma, az Alibaba Group elnöke egy, az Alibaba új mobil-üzenetküldő app, a Laiwang sajtótájékoztatóján 2013 novemberében.
©

Ma mindig is arra törekedett, hogy „több lábon álljon”. Cégcsoportja rövidesen kilenc nagyobb fiókvállalkozás fölött uralkodott. Az anyavállalattól kezdve a Taobao (Kincskereső) online bolhapiacon, a Tmall virtuális márkabolt-hálózatán, az eTao-n és az AliExpressen át az Alipay online fizetési szolgáltatásokat nyújtó cégig. E-kereskedelmi platformjain hamar évente jó 150 milliárd dollár értékű áru cserélt gazdát. Fergeteges forgalmukat a kötelező visszafogottsággal persze úgy értékelik: ők voltaképpen jelképes jutalékért (0,5-5 %) csak közvetítenek, inkább a reklámbevételeik számottevőek.

Világháló és kapcsolati háló

A siker igézete gyorsan a céghez vonzotta az Alibaba ma már egyik fő tulajdonosát, a japán SoftBank vezetőjét, Szon Maszajosit, a szigetország egyik, ha nem „a” leggazdagabb emberét is. A két főnök abban is egyivású, hogy mindketten a villámgyors nemzetközi alkalmazkodásban keresik a boldogulás újabb és újabb ösvényeit. Most éppen Donald Trump udvarában is „lájkolnak” – nagyszabású, munkahelyteremtő beruházásokkal. Jack Ma külön vagy „természetesen” a pekingi elnök-pártfőtitkár kíséretében ma már szívesen látott vendég a legelőkelőbb amerikai körökben.

De odahaza mindig is gondosan szőtte „világhálóját”. Korábban nem egyszer hírbe hozták avval, hogy egyes nagyfőnökök közvetlen hozzátartozói is a céghálózatának kedvezményezettjei között leledzenek. Ám amióta mind magasabbra csaptak a korrupcióellenes kínai belharc hullámai, mindez kiváltképp kényessé vált. Jack Ma sietve hátrébb lépett, mint szigorú üzletember: „Mi a részvényeseink számára teremtünk értéket. Ők pedig nem akarhatják, hogy ellenezzük azt a kormányt, amely küzd a korrupcióval.” És ugyebár, hol az a főnök, aki töviről-hegyire ellenőrizné, kik is jutnak a részvényeikhez.

Jack Ma az Intime áruházainak 15. évfordulóján 2014-ben.
©

Az üzletmenet akár az ezeregyéjszaka meséit idézte. Jack Ma Alibabája cégbirodalommá gyarapodott. Fokozatosan fölülkerekedett az Amazon.com-on és a PayPal cégen is, majd az eBay-t kiszorította Kínából. A maholnap 1,4 milliárd lelket számláló piac legnagyobb e-kereskedelmi cégének ma már több mint 400 millió aktív vásárlója akad. Senki sem lepődött meg, amikor 2014-ben jött a bombanyitás, a New York-i értéktőzsdén. Ez lett minden idők addigi legnagyobb elsődleges tőzsdei részvénykibocsátása.

Időközben az Alibaba áruvolumenét csak a Wal-Marté haladta meg az egész világon. A közelmúltban ezt a csúcsot ostromolta meg a kínai mágnás. Cége a minap 2,9 milliárd dollárt sem sajnált arra, hogy beszálljon a Sun Art (többek között az Auchan/China anyavállalata) kiskereskedelmi hálózatba. Az ebből a célból (is) kibocsátott kötvényeit alaposan túljegyezték. A hétmilliárd dollárért kínált adósságpapírjaiért végül hat és félszeres ajánlat érkezett, ami rekordot jelent az idei ázsiai vállalati kötvénypiacon. A Valentin-nap kínai „ellentételezésének” szervezett Singles’ Dayen – amelyen Ma elnök énekszóval köszönti munkatársait -, az idén is csúcsforgalmat bonyolított (15,61 milliárd euró értékben), jócskán fölülmúlva a mifelénk is terjedő Black Friday divatját.

Sikerei egyre magasabbra emelték. Egyre gyakrabban szerepelt a dollármilliárdosok listáján, sőt ő volt az első „szárazföldi kínai”, akinek címlapsztorit szentelt a tekintélyes Forbes magazin. A Fortune a világ legnagyobb vezetőinek rangsorában az idén a második helyre emelte. Már eddig is nem egyszer ő lett a pulzáló piacon a leggazdagabb kínai – a hongkongi nábobokat is beszámítva. Jack Ma vagyonát 37-38 milliárd dollárra taksálták. Ma. Vagy tegnap. Hiszen a Bloomberg Billionaires Index szerint csak az idén 14,1 milliárddal hízott a vagyona, amit a szaklap egyenesen 47,4 milliárdra becsül.

Jack Ma tehát ma már a világszínpadon sütkérezik a siker sugaraiban. Ám az éleződő versenyhez szokott vállalkozó nem győzi hangsúlyozni, aki nem akar lemaradni, az kapaszkodjon: „Addig kell rendbe hozni a tetőt, amíg süt a nap!”                            

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen lehet megnézni a Katona József Színház Nóráját

Ingyen lehet megnézni a Katona József Színház Nóráját

Federico Finchelstein: Orbán egy mini-Trump

Federico Finchelstein: Orbán egy mini-Trump

Meghalt Sas József

Meghalt Sas József