szerző:
Tetszett a cikk?

A kormány bőkezűen hozzájárul ahhoz, hogy felújítsák, majd múzeummá nyilvánítsák Gül Baba türbéjét. Stratégia is készül a Magyarországon található oszmán–török kulturális értékek megőrzéséről.

Gül Baba türbéje és környezete a felújítása kerüljön a Külgazdasági és Külügyminisztérium vagyonkezelésébe – erről döntött a kormány. A kedden közzétett határozat egyúttal kimondja, hogy a budai épületegyüttest és környezetét a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány „működtesse”.

Az egyik érintett ingatlanon a fővárosi önkormányzatnak ingyenes használati joga áll fenn, ezt felül kell vizsgálni. Balog Zoltán miniszternek arról kell gondoskodnia, hogy a majd megnyíló intézményt múzeummá nyilvánítsák. Minderre jövőre és az azt követő években évi 700 millió forintot szánnak, sőt előkészületekre még a 2017-es költségvetésből is 18 milliót. Ezen túl a kormány azt is elhatározta, hogy „stratégia kerüljön kidolgozásra a Magyarországon található oszmán–török kulturális értékek megőrzése tekintetében”.

Ennél meglepőbb az az ehhez kapcsolódó kormányrendelet, amely szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyes feladatait a jövőben „a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány közreműködésével látja el”. Ezek a feladatok a következők: „közreműködik Magyarország gazdasági érdekeinek külföldön történő érvényesítésében, az ehhez kapcsolódó kereskedelem-fejlesztési tevékenységben és a kedvező Magyarország-kép kialakításában”; „irányítja a turizmusdiplomáciai feladatok végrehajtását”; „a kormány feladatkörében érintett tagjával együttműködve irányítja a kulturális és tudománydiplomáciai tevékenységet”, például „népszerűsíti a magyar kultúra, oktatás és tudomány eredményeit, beleértve a határon túli magyar kultúrát, oktatást és tudományt”.

A rendelet nem azt mondja, hogy a magyar–török vagy szélesebben az iszlám államokkal fenntartott kapcsolatok alakításába kell bevonni a Buda 1541-es bevételekor meghalt harcos muszlim dervis nevét viselő alapítványt, hanem a miniszter idézett feladatainak ellátásába általában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!