szerző:
hvg.hu

A miniszterelnök szerint az Európai Unió jól jár azzal, hogy támogatást ad egyebek mellett Magyarországnak, mert a nyugati országok valójában keresnek rajtunk. Magyarországnak akkor sem kellene megijednie, ha nem áramolnának ide az uniós fejlesztési pénzek, mert az ország nincs rászorulva senki pénzére, megáll a saját lábán – vélte Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában adott interjúban.

A miniszterelnök szerint nincs új helyzet Magyarország eurócsatlakozásával kapcsolatban, és nem kaptunk visszautasíthatatlan ajánlatot ezzel kapcsolatban, bár vannak ilyen híresztelések. Orbán Viktor szerint sovány és szegényes az az ajánlat, amit most ismer a kormány, vagyis az, hogy a csatlakozni vágyók kapjanak segítséget belső gazdasági folyamataik fejlesztéséhez. Úgy véli, hogy mindez csak porhintés – hangzott el a Kossuth rádió 180 perc című műsorában adott pénteki reggeli kormányfői interjúban.

Orbán Viktor szerint az elmúlt pár év megmutatta, hogy az uniós alapok működtetése volt a leghatékonyabb eszköz a felzárkózó országok támogatására. Lehet kísérletezni új eszközökkel, de az eddig jól működőt hagyjuk meg – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az NGM szerint az uniós támogatások megelőlegezése duzzasztotta fel a költségvetési hiányt, Orbán Viktor úgy reagált: Magyarország biztonságban van, illetve ő sosem tekintette csodának az uniós forrásokat, bár a közbeszédben ez kering.

Az EU jól jár azzal, hogy pénzt ad nekünk, mert a nyugati országok valójában keresnek rajtunk, semmi olyasmi nem történik, amiért hálásnak kellene lennünk, az egész uniós pénzügyi rendszere kölcsönösségi alapon nyugszik – vélte.

A miniszterelnök azt is mondta: Magyarországnak nem kell megijednie, nincs rászorulva senkinek a pénzére, megáll a saját lábán, ha nem áramolnának ezek az összegek, akkor is sikeresek lennénk.

©

A lengyeleknek sem kell félniük, mert a magyarok megvédik őket

Orbán Viktor szerint Brüsszelben márciusban újra nekifutnak a kvótakérdésnek, és újabb támadások várhatóak a bevándorláspártiak részéről. A miniszterelnök azt mondta: neki és más, nem bevándorláspártiak stratégiája az, hogy ki kell tartaniuk, az idő nekik dolgozik. Meg kell várni ugyanis, hogy nyugaton is a bevándorlási politikát elutasítók kerüljenek többségbe.

Ausztriában szintén bevándorlást elutasító, keresztény alapokon nyugvó konzervatív kormány kezdte meg a működését, és Németországban is megváltoztatta a politikai viszonyokat a migránsügy, szerinte ezt mutatja, hogy ott nincs új kormány a választások óta. Magyarország számít arra, hogy Ausztria csatlakozik a V4-ekhez a bevándorlás kérdésében – jegyezte meg.

A Lengyelország ellen megindított uniós eljárásról Orbán Viktor a műsorban azt mondta: mélyen igazságtalan és méltánytalan, ami most Lengyelországgal történik. Több tiszteletet és méltányosságot kell adni Lengyelországnak, amelyet eleve keletről nagy nyomás ér, például azért, mert egymillió ukrán van ott, és semmit sem kap ennek kezelésének az EU-tól – tette hozzá.

A közép-európai összefogás igazi tőkesúlyát a lengyelek adják, és nekünk az az érdekünk, hogy kiálljunk teljes mellszélességgel a lengyelek mellett. Világossá kell tenni az EU felé, hogy esélye sincs Lengyelország ellen, mert Magyarország mindig ott lesz és megvédi – közölte.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a héten jelentette be, hogy a testület az Európai Bíróság elé citálja Lengyelországot a jogállam megsértése miatt. Timmermans szerint „az alapszerződés 7. cikkének bevetése nem atombomba. Csak azt kérjük, amit az elmúlt két éve folyamatosan: elemezzük a helyzetet, és üljünk le beszélni.”

A brüsszeli testület úgy látja: a bírósági rendszer fokozatos átalakítása miatt a jogállamiság került veszélybe Lengyelországban. A bírósági eljárás azonban nem jelenti az ország szavazati jogának megvonását, a bizottság – a bírósági ítélettel is – erre csak ajánlatot tehet, a végső döntést a tagállamok csúcsszerve, a Tanács hozhatja majd meg. A 7. cikkely 1. bekezdése szerint ehhez négyötödös többségre van szükség, tehát félreértésről van szó, amikor arról beszélnek, hogy Magyarország vagy Orbán Viktor ezt meg tudja vétózni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

"Nem hiszek abban, hogy kamaszokat már késő nevelni"

"Nem hiszek abban, hogy kamaszokat már késő nevelni"

Felejtse el a kávét és a csokit...vagy szurkoljon nagyon-nagyon a tudománynak

Felejtse el a kávét és a csokit...vagy szurkoljon nagyon-nagyon a tudománynak

Tim Cook követeli: vonja vissza a Bloomberg a „kémkedő rizsszemekről” szóló cikket

Tim Cook követeli: vonja vissza a Bloomberg a „kémkedő rizsszemekről” szóló cikket

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak