szerző:
hvg.hu

Európa legnagyobb diszkont légitársaságának a munkaügyi viták tettek be.

A sztrájkfenyegetés és a járattörlések éreztetik hatásukat a Ryanair 2017-es eredményén: Európa legnagyobb diszkont légitársaságának forgalma 2014 óta a leglassabb növekedést produkálta – írja a Bloomberg.

A lassulás hátterében leginkább az áll, hogy a személyzet szerződésének módosítása miatt összesen 20 ezer járat törlésére kényszerült a Ryanair az utolsó negyedévben, de a cég alkalmazottaival folytatott viták sem tettek jót az ír társaság hírnevének. A 129 milliós utaslétszám kétmillióval elmaradt a cég terveitől is, főleg a december miatt, amely még egy sztrájkot is hozott.

Az utasok száma 2017-ben 10 százalékkal nőtt, ami nem csak az előző évi 15 százalékos bővüléstől marad el, de legnagyobb kelet-európai riválisától, a Wizz Airtől is. A budapesti központú társaság tavaly 24 százalékkal nőtt, egy évvel korábban pedig 19 százalékkal – jegyzi meg a Bloomberg. A decemberi számok ennél is sokatmondóbbak: a Wizz Air friss utasforgalmi adatai szerint nagyjából 20 százalékos volt a növekedés 2017 utolsó hónapjában, míg a Ryanairnél mindössze 3 százalékot regisztráltak.

Más kérdés, hogy a számokat tekintve még mindig jóval erősebb a Ryanair, hiszen utóbbi járataival 12 millióval utaztak többen, míg a Wizz Airnél 5,5 millió fővel nőtt az utaslétszám.

A Ryanair vezetése várhatóan szerdán ül le tárgyalni az ír szakszervezet képviselőivel, ami áttörést jelent az érdekvédelmi szervezetek és a társaság között hónapok óta húzódó vitában.

(Bloomberg)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!