szerző:
hvg.hu

Nem kell hozzá törvényt módosítani.

A bulinegyedben győztes képviselő, Oláh Lajos DK-s politikus csak azt akarta megtudni, akarja-e a kormány módosítani a társasházakról szóló törvényt, amely alapján tájékoztatásra köteleznék az Airbnb szolgáltatókat a társasházban működtetett ilyen jellegű tevékenységről és ezzel egyidejűleg a tulajdonos elérhetőségéről, mire ezt a választ kapta Cseresnyés Péter államtitkártól:

"A közösség az szmsz keretében az Airbnb tevékenységet, mint kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást megtilthatja vagy feltételekhez kötheti."

Az államtitkár szerint feltétel lehet az emelt összegű közös költség fizetése, illetve a tulajdonostárs elérhetőségének közzététele is előírható. Az szmsz-t és annak módosítását a közgyűlés az összes tulajdoni hányad szerinti legalább egyszerű szavazattöbbségű határozatával állapíthatja meg.

A külön tulajdonnal kapcsolatos érdeksérelem esetén lehetőség van bírósági útra is, illetve a jogsértés jellegétől függően birtokvédelmi eljárás is kezdeményezhető.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!