szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány állítólag nem tapasztalta, hogy vállalkozók kerültek volna bajba a kiskereskedelemben. A kormánnyal jó viszonyt ápoló kereskedelmi és iparkamara elnöke pedig természetesnek tartja, hogy a kisfalvak egy része bolt nélkül marad.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Nem lesz rendkívüli adócsökkentés – mondta az RTL Híradónak a nemzetgazdasági miniszter. Alig két hete az ÁFEOSZ-COOP elnöke nyilatkozta, hogy speciális járulékcsökkentésről tárgyalnak a kormánnyal, mert több kisebb üzletüknek gondot okoz a garantált bérminimum kötelező emelése. Varga Mihály viszont azt mondta: nem látnak okot a kedvezményre.

A havi bruttó garantált bérminimum most bruttó 180 500 forint, de a kisebb kiskereskedelmi vállalkozások még ezt is csak nehezen tudják kigazdálkodni. Eközben az egyik nagyobb láncnál havi bruttó 360 ezer forintra duzzadt az átlagkereset.

Az egyik kisbolt vezetője azt mondta: csak akkor tudná felvenni a versenyt a nagyokkal és emelné meg a béreket a láncokhoz hasonlóan, ha megduplázná az árakat a boltjában. Ezzel viszont elveszítené a vevőit. Ha nem emel, akkor viszont a dolgozói hagyják faképnél.

A dolgozói hiány annyira kézzel foghatóvá vált, hogy van olyan település, ahol bizonyos napokon nem nyitnak ki a boltok.

Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke január 24-én azt mondta az RTL Híradónak, hogy néhány vidéki üzletüknek gondot jelent a garantál bérminimum emelése, ezért speciális járulékcsökkentésről tárgyalnak a kormánnyal, szükségük van ugyanis kormányzati segítségre.

A nemzetgazdasági miniszter egy budapesti gazdasági konferencián ezzel ellentétesen nyilatkozott. Varga Mihály szerint nem lesz járulékcsökkentés, mert nem tapasztalták, hogy vállalkozók kerületek volna bajba az ágazatban.

A kormány kiemelt partnere, a kereskedelmi és iparkamara elnöke is úgy látja, hogy a kis falvakban vállalkozók mehetnek tönkre. Parragh László úgy látja: természetes, hogy a kisfalvak egy része bolt nélkül marad. „Hangsúlyozom, a világ folyamata ilyen, a fiatalok elmennek a városba, elmennek egy nagyobb településre, netalán tán külföldre, és a nyugdíjasok maradnak ezekben a kis falvakban” – fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A gabonapehely-gyártók is rengeteget profitáltak a koronavírusból

A gabonapehely-gyártók is rengeteget profitáltak a koronavírusból

Bemutatjuk a letartóztatott Jimmy Lai médiamágnást, Hongkong védelmezőjét

Bemutatjuk a letartóztatott Jimmy Lai médiamágnást, Hongkong védelmezőjét

Még óráról órára durvul a fehérorosz válság, de valószínűleg kifullad az ellenzék

Még óráról órára durvul a fehérorosz válság, de valószínűleg kifullad az ellenzék