szerző:
MTI/hvg.hu

Hogyan lesz hatékonyabb az EU? A bizottság megmondja.

Ismét előhúzta korábbi ötletét az Európai Bizottság elnöke arról, hogy az ő pozícióját össze kellene vonni a tagállamokat tömörítő Európai Tanács elnökével. Jean-Claude Juncker az EU hatékonyabbá tételét célzó elképzeléseiről beszélt Brüsszelben. A dokumentum szerint az elnöki tisztségek összevonására a jelenleg hatályos uniós szerződések lehetőséget adnak, ehhez a két intézmény egyesítése nem szükséges.

A bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón Juncker leszögezte, a 2019-es uniós tisztújítás során is az úgynevezett csúcsjelölti rendszert kell alkalmazni, amely alapján a testület elnökét az Európai Parlament legnagyobb frakciója delegálhatja. Azt is szorgalmazta, hogy az európai pártok még idén nevezzék meg saját listavezetőiket, hogy a választók időben megismerhessék a jelölteket és az általuk képviselt politikai programot. Azt azonban az idő rövidsége miatt nem támogatja a bizottsági elnök, hogy egységes európai pártlistákra szavazzanak az uniós polgárok a jövő tavaszi EP-választásokon.

Juncker szerint az Európai Parlament és az Európai Bizottság összetételéről is vitát kell folytatni. Kiemelte, ő jó ötletnek tartja, hogy a képviselők egy részét páneurópai listákról válasszák meg az EP-ben, noha a javaslatot 2019-ig már aligha fogják elfogadni, miután a testület az előző héten ez ellen foglalt állást. Az uniós biztosok számának esetleges csökkentéséről azt közölte, hogy egyesek szerint egy kisebb bizottság hatékonyabban működne, de ez azt is jelentené, hogy egyes tagországok nem rendelkeznének képviselettel az intézmény politikai szintjén, ráadásul a brüsszeli politika is jobban elmagyarázható "otthon" a jelenlegi rendszer keretében. Erre egyszer már történt kísérlet, de a tagállamok egyhangúlag kitartottak amellett, hogy minden tagállam kormánya küldhessen egy-egy tagot a brüsszeli testületbe.

Juncker cáfolta Boris Johnson brit külügyminiszter állításait is. „Vannak, akik a brit politikai elitben az igazság ellen vannak, és azt állítják, hogy egy ostoba, makacs föderalista vagyok, aki európai szuperállamot akar. Kimondottan ez ellen vagyok” – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva Juncker elképzelhetőnek nevezte a lengyel kormány álláspontjának elmozdulását a vitás kérdésekben. "Jó esély van rá, hogy a lengyel álláspont közeledjen a miénkhez" – közölte, hozzátéve, hogy nemrég hosszasan tárgyalt az új lengyel kormányfővel, és a párbeszéd folytatódni fog a felek között.

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt decemberben megindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig sosem alkalmazott eljárást Varsóval szemben. Ugyanakkor tudatták, ha a következő három hónapban javulást tapasztalnak, készek visszavonni a javaslatot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó

Egy francia nagy bank már teszteli a jövő bankkártyáját, ezt öröm lesz használni

Egy francia nagy bank már teszteli a jövő bankkártyáját, ezt öröm lesz használni

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Magyar Idők: Ady Endre egy baloldal által készpénzen megvásárolt ember

Magyar Idők: Ady Endre egy baloldal által készpénzen megvásárolt ember

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Meghalt a lettek eurovíziós sztárja

Meghalt a lettek eurovíziós sztárja