szerző:
Lengyel Miklós

16 milliárd euró van Kadhafi olajbefektetési alapjának számláján, melyet Brüsszelben vezetnek. Az osztalékokat és kamatokat szorgosan fizetik is rendszeresen erről a számláról olyan ügyfeleknek, akik a számláikat Bahreinben és Luxemburgban vezetik. Kik ők?

Banktitok! De hiszen a 2011-ben meggyilkolt diktátor számláit befagyasztották, hogy utalhatnak erről? – érdeklődött a Politico hírportál Brüsszelben. A belga pénzügyminisztérium válasza: "ehhez nem kell külön engedély. Amikor ugyanis az EU tagállamai a Kadhafi vagyon befagyasztásáról döntöttek 2011 októberében, akkor ezt nem terjesztették ki az osztalékokra és a kamatokra".

Márpedig jelenleg 16 milliárd euró van a LIA számláján Brüsszelben. Ebből 14 milliárd euró részvényekben és 2 milliárd euró a folyószámlán. Mi is az a LIA (Lybian Investment Authority)? Kadhafi, aki 42 évig volt Líbia diktátora, az olajból élt, de nem értett az üzlethez. Ezért Ausztriában tanult fia, Szaif al Iszlám Kadhafi csak 2006-ban tudta őt rábeszélni arra, hogy hozzon létre egy szuverén alapot az olajbevételek hasznosítására. A kopasz trónörökös aztán gondoskodott róla, hogy befektessék a pénzeket. Elsősorban olasz és brit részvényeket vásároltak, például az ENI olajtröszt vagy a Juventus futballcsapata tartozott az itáliai portfólióba. Az érdekesebb brit részvénycsomagok: a Royal Bank of Scotland és a Pearson, mely abban az időben a Financial Times kiadója volt.

©

Apjánál ugyan jobban értett az üzlethez az ifjú Szaif al Iszlam (az iszlám kardja), de a nagy pénzügyi válságban a hírek szerint több mint egymilliárd dollárt bukott a Goldman Sachs kétes befektetéseivel. Az ügyből véget nem érő per lett. A Goldman Sachs líbiai emberét kezdetben a mennybe menesztették New Yorkban, majd a pokolra került és kirúgták. Ráadásul Libiában közölték vele: elevenen megnyúzzák és rámennek az Afrikában élő családtagjaira is. Ebből nem lett semmi, mert  kitört a forradalom, és a líbiai diktátort felkoncolták 2011 őszén.

Mi lesz a vagyonnal, melynek értékét akkor 40 milliárd dollárra becsülték?

Egy milícia elkapta Szaif al Iszlám Kadhafit. Mit árult el nekik a trónörökös, azt nem tudni. Szaif al Iszlám Kadhafi félig-meddig ma is fogoly Libiában, ahonnan nem mer kimozdulni, mert háborús bűnök miatt jelenése lenne Hágában.

Kadhafi pénze Líbia népét illeti!

– ebben mindenki megegyezett a diktátor halála után. Csakhogy Líbiának hét éve nincsen egységes kormánya. Jelenleg is két kormány működik: az egyik Tripoliban, a másik Bengáziban. A káosz teljes, és a megoldást senki sem ismeri. Kadhafi özvegye és gyermekeinek nagy része külföldre menekült. Ők kapnák az olajvagyon kamatait és osztalékait? Vagy Szaif al Iszlám Kadhafi a haszonélvező Líbiában, ahol azért maradhatott életben, mert elárulta, hol a hatalmas vagyon? Egy ember mindenesetre van, aki nem szomorkodik azon, hogy teljes a káosz Kadhafi pénzeinek ügyében: Nicolas Sarkozy francia exelnök.

Szaif al Iszlám Kadhafi a líbiai televízióban kijelentette: megvannak a számlák arról, hogy ötmillió euróval támogatták Sarkozy elnökválasztási kampányát. Ezt követően nem volt nagyobb ellensége a világban Kadhafinak, mint Nicolas Sarkozy, aki 2011-ben még az Élysée-palotában üldögélt. Aztán ő volt az első külföldi államfő, aki Kadhafi szégyenletes halála után Líbiába látogatott. Franciaországban ugyan csordogál a vizsgálat ebben az ügyben, de minthogy minden információ titkos, és a szereplők többsége nem épp érdekelt az igazság tisztázásában, az ügy nem tart sehol. Valószínűleg soha nem is fog, hiszen Sarkozy időközben megbukott a francia belpolitikában. Így a tisztánlátás már senkinek sem fontos. A titokzatos haszonélvezők pedig továbbra is kapják a kamatokat és az osztalékokat Kadhafi vagyonából, melyet konzervatív becslések 40 milliárd dollárra taksáltak 2011-ben, és amely az elmúlt évek tőzsdei boomjának következtében ma már minden bizonnyal többet ér.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!