szerző:
hvg.hu

Hiába teljesített jól a gazdaságunk a válság után, ezzel ellőttük a patronokat, hosszú távon fenntartható fejlődést célzó tervek még mindig nincsenek – nyilatkozta Jaksity György.

A magyar gazdaság jól teljesített a válság után, de el is lőttük a patronokat és történelmi lehetőséget hagytunk ki – véli Jaksity György. A Concorde Értékpapír alapítója a Napi.hu-nak adott interjújában arról beszélt: a szemlélet nem nagyon változott a válság hatására sem.

Jaksity György három dolgot emelt ki az utóbbi évek gazdasági folyamataiból:

- Az előző évtized közepén a magyar gazdaság teljesítményéhez és a háztartások jövedelméhez képest teljesen irreális volt az eladósodás, a lakosság sokkal többet költött, mint amennyi belefér, ráadásul sokan devizában vettek fel hitelt.

- Az államadósság ugyan csökkent, de ez nem piaci alapon történt, hanem a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások állami rendszerbe irányításával és a különadók bevezetésével.

- A fizetési mérlegben jelentős többlet halmozódott fel, de ez nagyon nagy részben az uniós transzferek mellett a külföldön dolgozó magyarok jövedelmének és az ő hazautalásaiknak köszönhető.

Jaksity szerint a rendszerváltás óta „néhány villanástól eltekintve nagyon elmaradott, rögtönzéssel tarkított gazdaságpolitika működött”, miközben a hosszú távon is fenntartható fejlődést célzó tervek hiányoztak. Ebben pedig a válság sem hozott fordulatot.

Magyarország a válság utáni különleges helyzetben, alacsony kamatszinttel, minimális inflációval és erős gazdasági növekedéssel jellemzett világgazdasági környezetben jól teljesített, de sokkal jobban ki lehetett volna használni a lehetőségeket – mondta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Message In A Bottle: Nyáron megint jön Sting

Message In A Bottle: Nyáron megint jön Sting

Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Alkatrészgyárat épít az Airbus Helicopters Magyarországon

Alkatrészgyárat épít az Airbus Helicopters Magyarországon

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV