szerző:
hvg.hu

A magyarok több mint fele egyáltalán nem mozog.

A magyaroknak a stadionépítésektől, a mindennapos testneveléstől és a világversenyeken elért szép eredményektől sem jött meg a kedve a testmozgáshoz. Honfitársaink 53 százaléka semmilyen testmozgást nem végez, ez az arány 9 százalékkal több, mint öt évvel ezelőtt – derül ki az Eurobarometer most közölt felméréséből.

Az EU közvélemény-kutató azt mérte fel az uniós országokban, hogy az emberek közül mennyien sportolnak vagy végeznek bármilyen fizikai aktivitást, legyen szó a kertészkedésről vagy a sétáról. Az eredmény nem csak Magyarországon rossz: az unióban 4 százalékkal kevesebben mozognak, mint ez előző, 2013-as felmérés idején, a nem sportolók aránya 46 százalékos.

Az alábbi térkép a nem sportolók arányát mutatja, a pirossal jelzett országokban nőtt, a kékekben csökkent az arányuk, a sárgával jelölt Írországban pedig nem volt változás.

 

©

A magyarok 9 százaléka sportol rendszeresen, ez az arány magasabb, mint az EU-ban, ahol 7 százalék vallotta magáról ezt.

Kicsit jobb a helyzet, ha azt nézzük, a sporton kívül végeznek-e hasonlóan intenzív testmozgásokat, például bicikliznek, kertészkednek, vagy táncolnak-e rendszeresen. Itt a magyarok 36 százaléka mondta azt, hogy nem, ez megfelel a 35 százalékos uniós átlagnak. Más kérdés, hogy öt éve még jobbak voltunk ennél, hiszen akkor 28 százalék nem végzett testmozgást, az EU-ban pedig 30.

Azt, hogy a magyarok nem feltétlenül egy konditeremben vagy uszodában képzelik el a sportot, az is mutatja, hogy a mozgást végzők 59 százaléka otthon teszi ezt (az EU-átlag 32 százalék), 78 százalékuk pedig nem tagja semmilyen sportklubnak, csoportnak.

A teljes felmérés és Magyarországra vonatkozó részei itt tölthetők le.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!