Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz

Az EU jövőjéről szóló vita elindításáról beszélt rég várt beszédében Emmanuel Macron. A francia államfő strasbourgi felszólalásában élesen bírálta a Brüsszelt hibáztató, illiberális politikával operáló kormányokat.

"Olyan időszakban beszélek az EU jövőjéről, amely különleges: a Brexit is azt mutatja, hogy súlyos megosztottság és kételyek jellemzik Európát, ahol az illiberális eszmék is napról napra erősödnek" - kezdi beszédét a francia elnök az Európai Parlament előtt. Úgy látja: ha feladjuk a demokratikus értékeket és az európai jövőt, rossz útra lépünk.

Az erős hatalom illúziója nem jelenti a demokrácia gyengeségét: "ezekre a válasz nem a hatalomelvő demokrácia, hanem a demokrácia hatalma" - fogalmaz Macron, anélkül, hogy bármilyen országot, hatalmat említene. Még az EP-n belül is vannak viták az országok között - teszi hozzá, ám szerinte ez is az európai együttműködés értéke.

Az európai identitáson alapuló demokratikus együttműködés szerinte a legnagyobb érték olyan veszélyek ellen is, mint az adatlopások, a klímaváltozás. Ezért is felszólítja az európaiakat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, ahelyett, hogy a nacionalizmust fogadnák el. Elítéli azokat a politikusokat is, akik

Brüsszelt és Strasbourgot szidják, mert ez kényelmesebb számukra.

Szükségünk van az európai hatalomra - mondja, ám ezt kiegészítőként, nem a nemzeti vezetés helyettesítőjeként képzeli el. Olyan helyzetekben, mint a migráció kezelése ez nem csak szükséges, de fontos is. Ezért felszólítja az EU-t, hogy támogassa azokat a közösségeket, amelyek bevándorlókat fogadnak be. Ezenkívül a menekültek befogadásának gyorsítását, a hatóságok együttműködését tartja fontosnak, a célnak pedig egy közös menedékjogi rendszert szeretne.

A második jalvaslat: rövid távon adóztassák meg azokat a digitális cégeket, amelyek kiskapukat kihasználva ezt nem teszik, a forrás pedig egészítse ki az EU költségvetését.

Az euróövezet megerősítését is fontosnak tartja, a bankunió erősítése mellett egy külön költségvetéssel. (Ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nem támogatja.)

A negyedik terv pedig a kulturális, szellemi együttműködés erősítése.

©

"Szükségünk van arra, hogy az EU egységes arcot mutasson például Oroszországgal szemben" - emeli ki, és nem csak külpolitikára, de versenyképes szuverén kereskedelmi és gazdaságpolitikára is gondol, illetve a klímaváltozás elleni harcra, ennek jegyében is új lépéseket javasol.

Ennek jegyében Franciaország kész növelni költségvetési befizetését, és fontosnak tartja új források bevonását is a 2021-2027 közötti uniós költségvetésben - a büdzsé tervezetét május elején közli az Európai Bizottság, addig a fő kérdés éppen a források biztosítása.

Macron vitát kezdeményez javaslataival kapcsolatban, és, shogy beszéde elején, lezárásként is a demokratikus értékek fontosságáról beszél az elnök, akit felállva tapsolnak meg a képviselők. Jean-Claude Juncker pedig reakcióját így kezdi: "az igazi Franciaország visszatért". A luxemburgi politikus szerint Macron kampánya és megválasztása reményt adott Európának. (Macron esélyesnek is tartott ellenfele Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje volt a tavaly májusi megmérettetésen.)

Eközben Budapesten

A kétoldalú és az Európai Unión belüli együttműködésről írt Emmanuel Macron francia köztársasági elnök abban a levélben, melyet Orbán Viktornak küldött, gratulálva a magyarországi parlamenti választáson elért sikeréhez - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Április 12-i keltezésű levelében a francia államfő biztosította a magyar miniszterelnököt, hogy folytatni kívánja a konstruktív munkakapcsolatot annak érdekében, hogy minden területen elmélyítsék a Franciaország és Magyarország közötti kötelékeket.

Macron levelében emlékeztet arra, hogy jövőre ünnepeljük hazánk uniós csatlakozásának 15. évfordulóját, és örömmel dolgozik együtt Orbán Viktorral - a V4-együttműködés országainak bevonásával is - az európai építkezés előrehaladása, az európai értékek fenntartása érdekében.

A francia elnök mellett áll ki a legnagyobb EP-frakciócsoport, az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber is. A német politikus arra is felhívja a figyelmet, hogy az európaiak jelenleg egyfajta elit csoportként gondolnak az Európai Unióra, ezért is be kell vonni őket az unió jövőjéről folyó vitába. "Az európai politikusok nem hibáztathatják Brüsszelt, nem beszélhetnek jó és rossz európaiakról, ez nem az igazi demokrácia" - folytatja a Fidesz pártcsaládját vezető Weber.

A politikus egyben kiállt az úgynevezet csúcsjelölt intézménye mellett is. A vitatott rendszer lényege az, hogy az európai parlamenti választáson a legtöbb mandátumot szerző pártcsalád jelöltheti az Európai Bizottság elnökét.

A másik legnagyobb képviselőcsoport, a baloldaliak vezetője, Udo Bullmann is köszönetet mond Macronnak Európa-párti politikájáért. Ő az álhírek terjedésére, a közösségi média veszélyeire, az adatlopásokra hívja fel a figyelmet, és hatékony fellépés érdekében kéri a francia államfő segítségét az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban.

Bullmann tanácsot is ad Macronnak arról, hogyan tárgyaljon német partnerével, Angela Merkellel: "mondja azt neki, hogy ha csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, mi leépítjük a nukleáris arzenált".

©

Bár a demokratikus értékek megsértését több politikus is felvetette a vitában, az első Guy Verhofstadt, aki kiemeli Magyarországot, és az EBESZ jelentését is idézve éles szavakkal bírálja a Fideszt és Orbán Viktort is. (Tőle persze az lett volna a furcsa, ha ezt nem teszi meg.) A liberális frakciócsoport, az ALDE vezetője azonban nem csak a magyar kormányt, de az EU széthúzását, a döntéshozatal lassúságát is kritizálja a tőle megszokott indulatos stílusban.

Nem mindenki támogatja Macront a felszólalók közül: többen a szíriai beavatkozást vetik szemére, többen a bevándorlók elleni francia rendőri fellépést, van, aki azokat a reformokat, amelyek ellen sztrájkok is zajlanak. Macron viszontválaszára ezekre a - jobbára francia politikusoktól érkezők - bírálatokra így reagál: "tavaly a francia nép engem választott".

Viszontválaszában beszél azokról a felvetésekről is, amelyek szerint kétsebességes Európát akar. "Nincsenek kisebb és nagyobb, fejlettebb és fejletlenebb országok, én csak európai államokat látok" - mondja, hozzátéve, annak, aki előre akar haladni, ezt lehetővé kell tenni. Ehhez például több minősített többbségű szavazásra van szükség szerinte - jelenleg például az adózás terén még egyhangú döntést vár el az alapszerződés.

Az európai egység nevében támogatja azt is, hogy közös európai listákra lehessen szavazni a jövő évi európai parlamenti választásokon.

Macront a szíriai beavatkozás miatt bírálták a képviselők. Így vágott vissza: Asszad saját népe ellen indított támadást, a vegyi fegyverek bevetését pedig az ENSZ-határozat miatt is meg kell torolni
©

Az európai politikus

A francia államfő, aki már egy évvel ezelőtt, választási kampányának is központi elemévé tette az EU-t, alaposan felforgatná az uniót, ráadásul erről mindjárt konzultációt is indítana – ebből szerinte egyedül Magyarország maradna ki.

Az sem mellékes a magyarok számára sem, hogy Macron éppen az EP előtt beszél. A testület állampolgári jogokért felelős bizottsága éppen most tárgyalja azt a jelentést, amely alapján az alapjogok megsértése miatt a legsúlyosabb, úgynevezett 7-es cikkely szerinti eljárást kezdeményeznék Magyarország ellen.

Ezt érdemes tudni Macron uniós nézeteiről:

  • Az euróövezetet egyfajta belső körré tenné, akik ebből kimaradnak, azok óhatatlanul kívülre szorulnának.  Nézeteit először tavaly szeptemberben, a Sorbonne diákjai előtt fejtette ki.
  • Felélesztené az EU motorjának számító német-francia együttműködést. Ez korábban azért tették félre, mert a francia elnökök inkább saját hatalmuk megőrzésével voltak elfoglalva (sikertelenül), az elmúlt hónapokban pedig a német koalíciós tárgyalások szorították háttérbe.
  • Macronnál hangosabban egyetlen állam- vagy kormányfő sem bírálja az EU-ban Orbán Viktort. Megválasztása előtt azzal vádolta, hogy "szupermarketként" tekint az EU-ra, ahonnan csak pénzt vár, miközben megsérti az uniós alapértékeket. A hétvégén pedig azt mondta, "egyetlen Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Már kóstolgatták egymást: Macron lehet Orbánék új mumusa

Kemény ellenféllel találta magát szemben ötvenedik EU-csúcsán a magyar miniszterelnök. Az újonc Emmanuel Macron francia államfővel, aki az unió mélyreható reformját szeretné, ám a brüsszeli találkozó előtt világossá tette: ő sem akar minden áron barátkozni a magyar kormánnyal.

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

Meghalt a férfi, aki szabotálta Hitler atomterveit

Meghalt a férfi, aki szabotálta Hitler atomterveit

Kósa szerint már '56-ban létrejött a NER

Kósa szerint már '56-ban létrejött a NER

Több mint 120 éles tárgyat operáltak ki egy etióp férfi gyomrából

Több mint 120 éles tárgyat operáltak ki egy etióp férfi gyomrából

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Ilyen, amikor egy ország szembenéz a múlttal: az ausztrál kormány hivatalosan bocsánatot kért a pedofília áldozataitól

Ilyen, amikor egy ország szembenéz a múlttal: az ausztrál kormány hivatalosan bocsánatot kért a pedofília áldozataitól