szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyugdíjrendszer hosszabb távon egyáltalán nem áll szilárd alapokon.

Választ kell adni arra a kérdésre, hogy a gyereknevelést a nyugdíjrendszeren belül hogyan lehetne elismerni

– mondta Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács pénteki ülésén.

A kérdésfelvetés nem új, azt 2014-ben a Népesedési Kerekasztal vetette fel, hogy a nyugdíj kiszámításánál élvezzenek előnyt azok, akik neveltek gyermeket. Kormányzati terv nem lett a dologból, ám 2016-ban újra felbukkant az ötlet a Magyar Nemzeti Bank egy versenyképességről szóló tanulmányában, igaz, azzal, hogy egy ilyen lépés óvatosságot kíván meg. A mostani választási kampányban is szó esett erről, amikor Matolcsy György jegybankelnök és Orbán Viktor miniszterelnök is a demográfiai kérdések megoldását nevezte az új kormány legfontosabb feladatának.

Az MTI tudósítása szerint most Mészáros József is kiemelte, hogy Magyarországon 2012 óta „a kormányzat politikájának köszönhetően nő a termékenység, de még van hova fejlődni ezen a téren”. Az Államkincstár elnöke a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerrel mindenesetre elégedett: működik, relatíve jól teljesít, a nyugdíjas, időkori szegénység jóval alacsonyabb, mint Európában – fogalmazott, hozzátéve: a nyugdíjak reálértéke nő, az utóbbi években stabil. Szerinte ugyanakkor sürgős lépéseket kellene tenni az előtakarékosság terén.

Azt ugyancsak a Magyar Nemzeti Bank egy néhány éves tanulmánya állapította meg, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetések elvonása ellenére a nyugdíjkassza egyensúlya csak 2035-ig tartható fenn, így emiatt a nyugdíjak összegének visszaesésével kell számolni: amíg most az utolsó bér kétharmada a nyugdíj kezdő összege, számítások szerint 2030 körül már csak a fele lehet, a 2040-es években pedig akár a harmadára eshet vissza.

A problémára egyébként Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is talált megoldást: a Hetek legfrissebb számában megjelent interjúban arról beszélt, hogy „a felnőtté és adófizetővé vált gyermekek adójának egy része jusson vissza az őket felnevelő szülőkhöz”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon

Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását

NNK: A rákszűrések rövid ideig tartó halasztása nem jár kockázattal

NNK: A rákszűrések rövid ideig tartó halasztása nem jár kockázattal