szerző:
MTI/hvg.hu

A nyugdíjrendszer hosszabb távon egyáltalán nem áll szilárd alapokon.

Választ kell adni arra a kérdésre, hogy a gyereknevelést a nyugdíjrendszeren belül hogyan lehetne elismerni

– mondta Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács pénteki ülésén.

A kérdésfelvetés nem új, azt 2014-ben a Népesedési Kerekasztal vetette fel, hogy a nyugdíj kiszámításánál élvezzenek előnyt azok, akik neveltek gyermeket. Kormányzati terv nem lett a dologból, ám 2016-ban újra felbukkant az ötlet a Magyar Nemzeti Bank egy versenyképességről szóló tanulmányában, igaz, azzal, hogy egy ilyen lépés óvatosságot kíván meg. A mostani választási kampányban is szó esett erről, amikor Matolcsy György jegybankelnök és Orbán Viktor miniszterelnök is a demográfiai kérdések megoldását nevezte az új kormány legfontosabb feladatának.

Az MTI tudósítása szerint most Mészáros József is kiemelte, hogy Magyarországon 2012 óta „a kormányzat politikájának köszönhetően nő a termékenység, de még van hova fejlődni ezen a téren”. Az Államkincstár elnöke a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerrel mindenesetre elégedett: működik, relatíve jól teljesít, a nyugdíjas, időkori szegénység jóval alacsonyabb, mint Európában – fogalmazott, hozzátéve: a nyugdíjak reálértéke nő, az utóbbi években stabil. Szerinte ugyanakkor sürgős lépéseket kellene tenni az előtakarékosság terén.

Azt ugyancsak a Magyar Nemzeti Bank egy néhány éves tanulmánya állapította meg, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetések elvonása ellenére a nyugdíjkassza egyensúlya csak 2035-ig tartható fenn, így emiatt a nyugdíjak összegének visszaesésével kell számolni: amíg most az utolsó bér kétharmada a nyugdíj kezdő összege, számítások szerint 2030 körül már csak a fele lehet, a 2040-es években pedig akár a harmadára eshet vissza.

A problémára egyébként Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is talált megoldást: a Hetek legfrissebb számában megjelent interjúban arról beszélt, hogy „a felnőtté és adófizetővé vált gyermekek adójának egy része jusson vissza az őket felnevelő szülőkhöz”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Online tanulás az egyetemen: tutorok és e-tananyagok

Online tanulás az egyetemen: tutorok és e-tananyagok

Hamarosan Budapestre is indíthat járatot a Laudamotion

Hamarosan Budapestre is indíthat járatot a Laudamotion

Sárkányölő George Clooney kávéval értelmezi újra a Trónok harcát

Sárkányölő George Clooney kávéval értelmezi újra a Trónok harcát

A BMW szerint 600 lóerő is kevés lehet az új M8-ba

A BMW szerint 600 lóerő is kevés lehet az új M8-ba

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Gyakorlatozás közben lezuhant egy vadászrepülő Ukrajnában

Gyakorlatozás közben lezuhant egy vadászrepülő Ukrajnában