szerző:
hvg.hu

Orbán a Fidesz-frakció május 3-i alakuló ülésén ismerteti majd az új kormánystruktúrát és az új miniszterek nevét.

Hétfőn tartották első informális frakciótalálkozójukat a Fidesz parlamentbe jutott tagjai, ám a 24.hu információi szerint mindössze negyedóráig tartott a találkozó.

A lap úgy tudja, az ülésen Orbán Viktor közölte a politikusokkal a következő hetek menetrendjét, de részleteket nem árult el a terveiről, neveket egyáltalán nem mondott, csak azt jelezte, hogy kedden és szerdán intenzív tárgyalásokat folytat majd a korábbi miniszterekkel és a kiszemelt kormánytagokkal.

A frakciótalálkozón ott volt Balog Zoltán is, aki egy hétfőn megjelent interjúban jelentette be távozását az Emmi éléről, a képviselőcsoport tagjai előtt azonban sem ő, sem a miniszterelnök nem beszélt az Emmi jövőjéről, a képviselők is csak az interjúból tudták meg, hogy váltás lesz a csúcstárcánál. Arról, hogy ki követheti Balogot a tárca élén, itt olvashatnak bővebben.

Orbán a Fidesz–KDNP-képviselőcsoport előtt végül egyetlen konkrétumot mondott: cáfolta azt a kormánypárti körökben is terjedő pletykát, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke pozíciójáról idő előtt lemondva a fejlesztési tárca élére kerül. Orbán légből kapott elképzelésnek nevezte Matolcsy kormányzati visszatérését.

A lap úgy tudja, a Fideszben Seszták Miklós fejlesztési miniszter menesztését tartják a valószínűnek, de a sok botrányt megért Kósa Lajos tárca nélküli miniszter leváltása sem keltene nagyobb meglepetést. Biztosnak számít Varga Mihály, Szijjártó Péter és Rogán Antal helye az újabb kormányzati felállásban, Simicskó István honvédelmi, Trócsányi László igazságügyi és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterek pozíciója azonban kétséges.

A hétfői képviselői találkozón Gulyás Gergely frakcióvezető azt a feladatot kapta, hogy a következő, május 3-i frakcióalakuló ülésre ki kell dolgoznia az új ciklus parlamenti struktúráját, és kész névsorral kell előállnia a frakcióban és a bizottságokban szerepet vállaló képviselőkkel kapcsolatban. Orbán a tíz nap múlva esedékes ülésen ismerteti majd az új kormánystruktúrát és leendő kormánya névsorát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Balog után ki rázza gatyába Orbán demográfiai súlypontú minisztériumát?

Telnek a hetek, röpködnek a nevek: Balog Zoltán hétfőn bejelentett távozása után egyelőre ennyit lehet biztosan állítani arról, hogy ki vezetheti a negyedik Orbán-kormány várhatóan legnagyobb szerepet kapó minisztériumát. Orbán Viktor a választás másnapján csak annyit árult el: demográfiai súlypontú kormányzást akar, azt nem, hogy kikkel. A posztra Novák Katalin eddigi családügyi államtitkár mellett Palkovics László oktatási államtitkár esélyes, illetve egy rejtélyes harmadik, akit a távozó miniszter ajánlott utódául a miniszterelnöknek.

Csaknem 400 cég köthető Mészároshoz, Vajnához és Garancsihoz

Csaknem 400 cég köthető Mészároshoz, Vajnához és Garancsihoz

Sokkoló statisztika: háromszor gyorsabban nőttek a lakásárak a jövedelmeknél

Sokkoló statisztika: háromszor gyorsabban nőttek a lakásárak a jövedelmeknél

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

Kormánytisztviselők is kiakadtak Gulyásra a tervezett kirúgások miatt

Kormánytisztviselők is kiakadtak Gulyásra a tervezett kirúgások miatt

Magyarországra jön Chuck Norris

Magyarországra jön Chuck Norris

Németh Szilárd bemutatja az „Így főznek a birkózók” könyvet

Németh Szilárd bemutatja az „Így főznek a birkózók” könyvet