szerző:
hvg.hu

Vita van arról, számolhatnak-e fel pénzt a háziorvosok az úgynevezett kényelmi szolgáltatásokért, és ha igen, akkor mennyit.

Egyre több háziorvos számol fel betegeinek az „indokolatlan” házhoz hívásért néhány ezer forintot – írja a hétfői Népszava.

Van, aki a rendelőjében kifüggesztette: ha csak a beteg kényelme miatt kell a páciens lakására mennie, akkor azért 2-5 ezer forintot kér.

Egy háziorvos a lapnak elmondta: vállalkozása honlapján több tucat szolgáltatást is felsorol, amiért térítési díjat számol fel a betegeinek. Köztük több olyat is, ami nem szerepel a térítésköteles ellátásokat felsoroló jogszabályban: ilyen például a diétás étkezéshez, külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolások kiállítása vagy az elveszett receptek pótlása.

Más orvosok is kérnek pénzt a szerintük extrának tekinthető szolgáltatásokért. A legtöbben ötezer forintért mennek házhoz, de a fórumozók ismernek olyan orvost is, aki ezért 28 ezret kér. Ez az orvosnő azt mondta: a tarifát akkor írta ki honlapjára, amikor a körzetbe került, és sokan a magas összeg miatt nem is érzik szükségét, hogy házhoz hívják. Kivételek persze vannak, néha tényleg nagy a baj, muszáj kimennie a beteghez, de akkor már szóba sem jöhet, hogy pénzt kérjen – tette hozzá.

Van, aki azzal érvel, hogy a zsebbe csúsztatott hálapénznél jobb, ha inkább számláznak.

Egy dunántúli orvos szerint viszont kétséges, hogy jogszerűen lehet-e pénzt kérni a betegtől akkor, ha a rendelőben kifüggesztették a tarifákat. Így látja Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke is, aki a háziorvoslás kereteiről szóló jogszabályra hivatkozott. Ebben az szerepel, hogy szükség esetén a beteget az otthonában is el kell látni, így a házhoz hívásért nem kérhető pénz.

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász ugyancsak azt nyilatkozta: az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kombiként is kapható a 460 lóerős új Porsche Panamera GTS

Kombiként is kapható a 460 lóerős új Porsche Panamera GTS

Kiszivárgott: 9000 embert rúg ki a kormány

Kiszivárgott: 9000 embert rúg ki a kormány

Ma egész Kanada be van szívva

Ma egész Kanada be van szívva

Egy Lamborghinivel kergetőzik a motoros, és ahogyan lenni szokott, jön az a bizonyos hiba – videó

Egy Lamborghinivel kergetőzik a motoros, és ahogyan lenni szokott, jön az a bizonyos hiba – videó

Úgy megváltozik az autók műszerfala, hogy rá sem fog ismerni

Úgy megváltozik az autók műszerfala, hogy rá sem fog ismerni

"Magam sem értem" - Nem aggódja túl a dolgot az 1,4 milliárdos csalás gyanújába keveredett fideszes képviselő

"Magam sem értem" - Nem aggódja túl a dolgot az 1,4 milliárdos csalás gyanújába keveredett fideszes képviselő