szerző:
hvg.hu

A 324 forintos euró sem zavarja a Monetáris Tanácsot, nem változtatott az MNB az alapkamaton.

A piacok egész nap azt várták, mit fog lépni az MNB, előrehozzák-e az alapkamat 2019-re várt emelését, hogy ezzel megpróbálják erősíteni a forintot. A Monetáris Tanács végül úgy döntött: nem változtatnak a kamatkondíciókon, marad a 0,9 százalékos, rekordalacsony alapkamat.

A forint napi középárfolyama az euróval szemben már tegnap történelmi mélypontra került. Ma kora reggel óta 324-324,6 forintot kellett adni egy euróért, innen várjuk, mit reagál a piac az MNB lépésére. Közvetlenül a kamatdöntés előtt erősödni kezdett a forint, az MNB bejelentését 323,8-os árfolyamnál vártuk. A döntés után azonnal gyengülni kezdett az árfolyam: egy perccel a bejelentés után már 324,4 forint volt egy euró. Később egy kicsit megnyugodtak a devizakereskedők, de így is 324 forintot kell adni egy euróért.

Legalább ennyire fontos lesz azonban figyelni a kamatdöntés mellé kiadott indoklásra is, ezt délután 3-kor fogja közzétenni a Monetáris Tanács. Gyakran ugyanis nincs is szükség a kamatemelésre ahhoz, hogy erősödjön a forint, elég lehet az is, ha az MNB ebben a kommentárban jelzi, hogy közbeléphet, ha szükség lenne rá.

Az MNB végül azt írta: az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban a nemzetközi pénzügyi piaci hangulat „erősen változó volt”. Szerintük azonban a helyzetnek külső okai vannak: a kockázatvállalási hajlandóságot a globálisan meghatározó jegybankok monetáris politikájával kapcsolatos várakozások, az európai belpolitikai események, illetve a nemzetközi kereskedelempolitikával kapcsolatos fejlemények befolyásolták.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez a laza monetáris kondíciók fenntartása szükséges

– írták.

Arról, hogy miért gyenge a forint, itt olvashatnak bővebben, de összegyűjtöttük azt is, milyen hatásokkal járna, ha az MNB alapkamatot emelne. Az import áruk vásárlói, az autósok, és azok, akik még nem váltottak eurót a nyugati nyaralásra, azért szurkolhattak, hogy legyen kamatemelés, ez azonban sokak hitelének törlesztőrészletét is megemelné.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!