szerző:
MTI/hvg.hu

A német kormány összesítette a kamatjövedelmet.

Németország a görög mentőcsomag egyik legnagyobb haszonélvezőjeként 2010 óta 2,9 milliárd euró kamatjövedelemre tett szert – idézi a dpa hírügynökség német kormánynak a Zöldek megkeresésére adott válaszát.

A német kormánynak elsősorban az Európai Központi Bank (EKB) értékpapírpiaci programja (Securities Market Programme, SMP) keretében vásárolt görög államkötvényekből származott a nyeresége. A jelentés szerint a Bundesbank 2017-ig 3,4 milliárd euró kamatnyereségre tett szert az SMP programban végzett vásárlások után.

Ebből 900 millió euróval töltötték fel az ESM (Európai Stabilitási Mechanizmus) alapot, az euróövezeti országok ebből az alapból szálltak be a csőd elkerülése érdekében biztosított mentőhitelekbe. A fennmaradó 2,5 milliárd euró a KfW befektetési bank 400 millió eurós kamatjövedelmével együtt 2,9 milliárd euróra egészíti ki a német költségvetés Görögország meghitelezéséből származó bevételét.

"Minden ellenkező híreszteléssel szemben Németország vastagon profitált a görögországi válságból" – jelentette ki Sven-Christian Kindler, a német Zöldek költségvetési szakértője, hozzátéve, hogy miután Görögország szigorúan takarékoskodott és tartotta magát vállalt kötelezettségeihez, eljött az ideje annak, hogy "az Eurogroup is tartsa magát ígéretéhez". Németországnak és Európának segítő kezet kell nyújtania Görögországnak – szögezte le a politikus.

Görögország 2010 után három mentőhitelt is kapott, hogy elkerülje az államcsődöt, az adósság szintje ma is a GDP 180 százalékát teszi ki.

(Nyitóképünkön Janis Varufakisz volt görög pénzügyminiszter, aki a harmadik mentőhitel előtt próbálta – sikertelenül – kivezetni országát a programból.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!