szerző:
hvg.hu

Nem emelkedtek számottevően a bérleti díjak az elmúlt egy évben a hosszú távra kiadó ingatlanok piacán a fővárosban. De 80 ezer alatt nincs kiadó lakás.

Még mindig magasak a bérleti díjak az lakóingatlanoknál, de a drasztikus áremelkedés megállt. Ennek oka egyrészt a bővülő kínálat, másrészt, hogy a túl magas árakat egyébként sem tudják megfizetni a bérlők, harmadrészt pedig az, hogy a kedvező hitelkamatok miatt, aki teheti, inkább ingatlant vásárolt – írja saját tapasztalatait idézve a Balla Ingatlan. 

Már nem csak diákok a bérlők 

Az árcsökkentést egyébként azért érdemes minél hamarabb meglépniük, mert ha csak egy-két hónapig áll üresen az ingatlan, máris annyit buktak rajta, mintha alacsonyabb áron adták volna ki egy évre. Hart Erzsébet szerint nagy árcsökkentések azért nem jellemzőek még a piacon, a gyakorlat azt mutatja, hogy ha valaki 2-3 hétig nem tudja kiadni 100 ezer forintért az ingatlant, akkor is legfeljebb egy 95 ezres árral próbálkozik. Június-július táján pedig még csekélyebb az árcsökkentési hajlandóság, hiszen a tulajdonosok bíznak a diákok rohamában. 

Viszont ma már nem olyan nagy az a roham, mint évekkel korábban volt, hiszen egyrészt csökkent a diákok száma, másrészt a diákbérlőkre az jellemző, hogy egyre inkább igyekeznek elnyújtani a “szezont”, tehát megpróbálják nem nyárra időzíteni a bérlakás-keresést. 

Ráadásul a bérlőknek ma már csak egy részét teszik a fiatalok, illetve a diákok, akik a felsőoktatásban tanulnak, hiszen egyre nagyobb arányban vannak jelen a piacon a vidékről érkező családok – már a középkorosztályba tartozó felnőttekkel. 

80 ezernél indulnak az árak 

Ha a belvárosban nézünk körül, akkor rendkívül magas árakkal találkozunk. Jelenleg a legkisebb stúdiólakás havi bérleti díja is 130 ezer forintnál indul a belvárosban. A bérlők számára ezek árak már annyira magasak, hogy inkább a külső kerületekben néznek körül. Elsősorban ott, ahol még elfogadhatók a közlekedési adottságok. 

Egy tipikus, tízemeletesben található 53-59 négyzetméteres panellakás bérleti díja alacsonyabb: a XIX. és a XX. kerületben átlagosan 100-130 ezer forint között alakul. Az ilyen méretű, elsősorban másfél, kétszobás lakásokra mutatkozik egyébként a legnagyobb kereslet. 

Ennél olcsóbban is lehet kiadó lakást találni, de 80 ezer forintos havi díj alatt senki ne számítson arra, hogy bármilyen ingatlant is kibérelhet. Ezért az összegért csak egy kevésbé kedvező adottságú bérlakáshoz juthat, mely nem a legkellemesebb környezetben található.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Visszaszorulóban a terrorizmus a világon?

Visszaszorulóban a terrorizmus a világon?

Kutyafalka terrorizálja a lakótelepen élőket Várpalotán

Kutyafalka terrorizálja a lakótelepen élőket Várpalotán

754 millió hamis fiókot törölt a Facebook, és odacsaptak a gyűlöletbeszédnek is

754 millió hamis fiókot törölt a Facebook, és odacsaptak a gyűlöletbeszédnek is

Lefoglalt irataikat követelik vissza a szcientológusok

Lefoglalt irataikat követelik vissza a szcientológusok

Nézzen be a Vidi új, 14 milliárdos stadionjába – videó

Nézzen be a Vidi új, 14 milliárdos stadionjába – videó

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros