szerző:
hvg.hu/MTI

De szerintük nem valószínű, hogy ez megtörténik.

Nagy-Britannia felkészülten várja majd a Brexitet abban az esetben is, ha lesz megállapodás a kilépés feltételeiről az Európai Unióval, és akkor is, ha nem – jelentette be kedden a brit Brexit-ügyi miniszter. Dominic Raab a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a parlament nyári szünete alatt lezajlott egyeztetésekről és az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójával, Michel Barnier-val folytatott legutóbbi tárgyalásairól.

Raab szerint London kompromisszumkészséget tapasztal az európai tárgyalópartnerek részéről, ezért nem valószínű, hogy megegyezés nélkül kell kilépniük az Unióból. A miniszter úgy látja, hogy jelentős előrelépés történt több fontos területen is, és úgy néz ki, hogy hamarosan sikerül megállapodni az EU-val is.

Raab azt mondta: természetesen lennének bizonyos kockázatai a megállapodás nélküli Brexitnek is, ám a brit kormány a nyáron már kidolgozta azt a készenléti csomagtervet, amely erre az eshetőségre is felkészíti a brit gazdaságot és a közszférát. Az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje, Sir Keir Starmer válaszában felelőtlennek nevezte Raab hozzáállását. Starmer szerint "senkit nem lehet átverni" azzal, hogy a kormány igyekszik kedvező színben beállítani a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét.

Független londoni elemzőműhelyek szerint viszont minden esetben súlyos következményei lennének, ha Nagy-Britannia úgy lépne ki az unióból, hogy nem jut megállapodásra az EU-val a Brexit utáni kapcsolatrendszer feltételeiről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!