szerző:
MTI

Michel Barnier azt mondta, 90 százalékban már megvan a közös álláspont.

Kilencven százalékban megszületett a megállapodás Nagy-Britannia kilépéséről az Európai Unióból az unió Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier szerint. Barnier erről tájékoztatta Sebastian Kurz osztrák kancellárt, aki pénteken fogadta őt hivatalában Bécsben. Kurz és Barnier a Brexit-tárgyalások jelenlegi állásáról folytatott tárgyalásokat. A találkozó - mint az osztrák fővárosban közölték - részét jelentette a Salzburgban szeptember 20-ára tervezett informális EU-csúcstalálkozó előkészületeinek. 

Kurz megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja az EU főtárgyalóját, aki szerint az egység megőrzése központi jelentőségű az unió számára. Barnier szerint még az ősz folyamán szükséges megállapodni Nagy-Britannia kilépési nyilatkozatának részleteiről; és mindenekelőtt arról, milyen lesz a kapcsolat a későbbiekben az Egyesült Királyság és az EU között. Úgy fogalmazott: "Nem maradhatnak rendezetlen kérdések; intenzív és szoros kapcsolatokra van szükség Londonnal Nagy-Britannia kilépése után is". 

Barnier az Európai Néppárt (EPP) találkozójára érkezett Bécsbe, és a Brexit jelenlegi állásáról tájékoztatta a képviselőket. Az APA osztrák hírügynökség információi szerint a légkör nem volt felhőtlen; a tárgyalások folytatásához ugyanis meg kell várni többek között a brit konzervatívok szeptember végi pártkongresszusát. 

Michel Barniert Karin Kneissl osztrák külügyminiszter is fogadta; a találkozó központi témája ugyancsak a Brexit-tárgyalások jelenlegi állása volt. A szabadságpárti osztrák politikus pozitívan nyilatkozott a tárgyalások jelenlegi állásáról, szerinte akár már néhány héten belül véget érhetnek a tárgyalások. Karin Kneissl hangsúlyozta azt is, hogy Ausztriának az EU jelenlegi soros elnökeként különleges szerepe van. Országa mindent elkövet annak érdekében, hogy a tárgyalások eredményesen záruljanak.
    A Brexit-tárgyalások lehetséges októberi lezárásáról nyilatkozott a brit pénzügyminiszter is. Philip Hammond pénteken Bécsben az EU pénzügyminisztereinek nem hivatalos találkozóján vett részt.

Kijelentette, biztos benne, hogy Nagy-Britannia EU-ból való kilépéséről októberben informálisan megszületik a megállapodás. "A 27 EU-tagállamnak és az Egyesült Királyságnak egyaránt érdeke, hogy a Brexit jövő márciusban zökkenőmentesen lezárulhasson" - fogalmazott Hammond.

Az Egyesült Királyság a jelenlegi helyzet alapján 2019. március 29-én, brit idő szerint 23 órakor - közép-európai idő szerint aznap éjfélkor - lép ki az Európai Unióból.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!