szerző:
hvg.hu

Az éves előirányzat 121 százaléka volt a deficit augusztus végén.

1646,2 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás augusztus végén, ami több mint másfélszerese az egy évvel korábbi, 979,9 milliárdos deficitnek – derül ki a Pénzügyminisztérium gyorsjelentéséből. Még rosszabb a kép, ha a központi költségvetést nézzük: ott 1700 milliárdot is meghaladta a hiány összege.

Csak augusztusban 155,3 milliárddal hízott a hiány – ennél csak 2017-ben sikerült a nyolcadik hónapban nagyobb összeget felhalmozni – jegyzi meg a Portfolio. A portál azt is kiemeli, hogy ha a nyolc hónapos összeget nézzük, ilyen magas még sosem volt a deficit.

Az első nyolchavi hiánnyal az egész évre tervezett 1360,6 milliárd forintos hiánycél 120,9 százaléka teljesült. Ennél utoljára 2011-ben szaladt el jobban augusztus végére a hiány.

A negatív mérleghez hozzájárult, hogy augusztus végéig az uniós kiadások elérték az 1388,5 milliárd forintot, ezzel szemben a kormány mintegy 183 milliárd forint bevételt tudott csak elszámolni Brüsszellel – írta közleményében a Pénzügyminisztérium. További 30 milliárdos pluszköltséget jelentett, hogy a Magyar Államkincstár – az előző évekhez hasonlóan – az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a szeptemberben esedékes családi támogatásokat augusztus utolsó hetében fizette ki.

A tárca ennek ellenére optimista, sőt, közleményüknek azt a címet adták, hogy "Az államháztartás helyzete változatlanul a stabilitást tükrözi". A PM az év egészére továbbra is 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel és az uniós módszertan szerint 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

Az optimizumsra okot adhat, hogy mind személyi jövedelemadóból, mind áfából 170 milliárd forinttal nőtt a bevétel az előző év azonos időszakához képest, a járulékok pedig 188 milliárddal haladták meg a 2017 első nyolc hónapjában elkönyvelteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!