szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszterelnök ezúttal nem tudta meggyőzni az európai politikusokat; kiderült, miként zajlik majd az utolsó óraátállítás; mindenki azt próbálja kideríteni, hogyan pusztulhattak százával a sertések a tiszaföldvári telepen. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Kétharmados többséggel megszavazta az Európai Parlament a Sargentini-jelentést, így elindulhat a 7. cikkely szerinti eljárás. Orbán Viktor stratégiája most nem jött be, pedig nagy gyakorlata van abban, hogy az EP képviselőit győzködje az igazáról – azt is bemutattuk, hogyan jutott el az erős Európa jelszavától addig, hogy Sorost szidja mindenért -, most azonban még a saját pártcsaládjában sem tudta megszerezni a többséget. A fideszesek a döntés után azt mantrázták: nem volt szabályos a szavazás, mert a tartózkodásokat nem vették figyelembe, ám a voksok összeszámlálása pontosan úgy történt, mint az EP eddigi minden szavazásán, miután az intézmény jogi szolgálata megállapította, hogy ez a szavazás nem tartozik az alapszerződésben meghatározott különleges esetek közé.

©

Azt szinte biztosra vehetjük, hogy a magyar szavazati jog megvonásáig nem fog eljutni az ügy – a lengyel kormány bejelentette, hogy megvétózná ezt –, de a döntésnek így is nagy a súlya. A magyar kormánypárt egyrészt elszigetelődik még a mérsékelt jobboldaltól is, az Európai Néppárt vezetői néhány kivétellel egymás után álltak be a magyar kormányt elítélők sorába. De az állásfoglalás az Európai Bizottság kezébe is fegyvert adhat, ha később valamilyen módon az igazságszolgáltatás függetlenségéhez akarja kötni az EU-támogatásokat. Igaz, Sargentini azt nyilatkozta a szavazás után: nem akarja, hogy pénzt vegyenek el Magyarországtól.

Mi történhet most?

2019-ben fogják utoljára átállítani az órákat az EU-ban, de azt már minden ország kormánya maga döntheti el, hogy a téli vagy a nyári időszámítást alkalmazza. Arról, hogy Magyarország a téli vagy a nyári időzónát választaná, még nincs döntés.

©

Nagy a vita, hogy mi volna a jobb, télen sötétben járni dolgozni vagy már február közepén világosban hazajutni. Azt a kérdést viszont kevesen teszik fel: ugyan miért is kellene reggel 8-ra vagy 9-re bejárni a munkába? A téma kutatói szerint az ideális a 10 órás kezdés lenne, és egyre több cég fogékony arra, hogy a dolgozóinak rugalmasabb munkaidőt kínáljon. De akármit is tegyenek a vállalatok, az iskola kegyetlen, és amíg a gyerekeket arra kényszerítik, hogy reggel 8-ra beérjenek, a szülők sem engedhetik meg maguknak a későn kelést.

Ön mikor dolgozna legszívesebben?

Szombaton volt tíz éve, hogy összeomlott a Lehman Brothers, az Egyesült Államok legnagyobb bankcsődjének napja a válság kezdeteként vonult be a történelembe. A krízis nagyjából mostanra ér véget, ezt azonban akkor még nem sejtette senki. A 2008. szeptemberi lapokat bújtuk, és meglepődtünk, mennyire nem. Úgyhogy érdemes most figyelni azokra, akik a válság tízéves évfordulóján egy újabb krachot látnak kibontakozni.

©

Volt, aki attól tartott, akár 240 forintig is gyengülhet az euró, de az ingatlanpiac stagnálását csak egy-két évre tették, és több szakértő úgy gondolta, Magyarország némileg szigorúbb hitelezéssel megúszhatja a vihart. Ma már tudjuk, nem így történt.

Ön mit hiányol legjobban 2008-ból?

A hét képe: az egy főre jutó GDP eloszlása Európa régióiban. Kékkel az uniós átlag fölött teljesítő helyek, lilával az átlag alattiak.

©

A sokat látott sertéstartók is csak hüledeztek a felvételeken, amelyek disznótetemekről készültek Tiszaföldváron. Többek szerint ha valósak a nyilvánosságra került képek, akkor garmadával hághatták át az előírásokat. A város polgármestere nem hivatalos információkra hivatkozva azt közölte: a kánikulában meghibásodott szellőző miatt pusztulhattak el a sertések.

©

Ellátogattunk a lakossági fórumra, amelyet az önkormányzat hívott össze. Ott aztán rendőrségi feljelentésről, bizonyítatlan állatkísérletről, bűnbakkeresésről is záporoztak a hozzászólások. De még egy levágott disznófül is az asztalra került.

Milyen következménye lesz ennek?

Felújítanák az országban található 260 ezer üresen álló falusi portát, melyek között rengeteg Kádár-kocka található. Ezeket ledózerolnák, és korszerű ökoházakat építenének, majd mezőgazdasági termelés is indulna a hozzájuk tartozó területeken – írta Raskó György, az ökofalu-hálózat ötletgazdája.

©

A programhoz állami támogatás nem jár, de befektető talán akadna. Augusztusig nyolc falu és község jelentkezett, hogy részt venne a falurehabilitációs programban. A jelentkezők többsége észak-magyarországi, de Csongrádból is beszállt három falu. A program nem a szegényebbeket célozná meg, hanem azokat, „akik akarnak, képesek, tudnak vállalkozni és fiatalok”.

Önnen tetszik ez az ötlet?

Megroggyant az egyeurós bolthálózat. A One Euro Marketnek néhány évvel ezelőtt, a fénykorában még harmincnál is több üzlete van, most viszont a G7 kiderítette, hogy nem csak áruhiány van a cégnél, hanem ennél sokkal nagyobb a baj.

A vállalat adószámát már tavaly törölték, idén január óta szerepel azoknak a listáján, ahol 100 millió forint, fél éven túli adótartozást halmoztak fel, május óta pedig NAV-végrehajtás is van ellene. A cég árbevétele a 2015-ös 9 milliárd forintról tavalyra 18 millióra zuhant.

Mi lesz a folytatás?

Több befolyásos, az orosz államhoz szorosan kötődő orosz állampolgár is részese volt a magyar letelepedésikötvény-programnak – derült ki. A Direkt36, a 444 és a Novaja Gazeta nyomozása arra jutott: üzletemberek, képviselők, sőt, az orosz hírszerzés főnökének családja is magyar papírokat kaphatott.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ mindenesetre cáfol. Mint kérdésünkre megírták, mindenkit átvizsgáltak, aki a letelepedési kötvényprogramban részt vesz, egyiküknél sem találtak nemzetbiztonsági kockázatot.

Ön szerint sincs nemzetbiztonsági kockázat?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!