szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számos változásra kell felkészülni október elsejétől, szigorodik például a hitelezés és drágulnak a sztrádamatricák.

Összegyűjtötte az utolsó negyedévet indító változásokat a Napi.hu. Az egyik, amely rengeteg embert érint, a heti autópályamatricák árának emelkedése. Hétfőtől

  • a személyautósoknak 3500,
  • a hétülésesnél nagyobb autót vezetőknek 7000,
  • az autóbusszal közlekedőknek 15 500 forintot kell majd érte fizetniük.

Az áremeléssel egy időben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. leállítja viszonteladóinál az éves, országos e-matrica értékesítést, mivel az év hátralévő részében az autósok már jobban járnak a havi e-matricák vásárlásával. A járművezetőket emiatt a társaság ingyenes e matrica ütemezővel is segíti. Az online szolgáltatás már az éves változatnál olcsóbb havi jogosultságot kínálja az autósoknak, amelyeket automatikusan aktivál a vásárló által megadott időpontokban.

Lejár október 1-jén a HÉV-vel közlekedők számára hagyott egy hónapos türelmi időszak is, akkortól kezdve a jegyvizsgálók pótdíjazzák azokat az utasokat, akik a Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban nem előre megváltott kiegészítőjeggyel vagy bérlettel szállnak fel a szerelvényekre. Akik olyan megállóhelyen szállnak fel, ahol nincs pénztár vagy jegyautomata, továbbra is vehetnek kiegészítőt a HÉV-en.

Szigorúbbak lesznek hétfőtől az adósságfék-szabályok a Magyar Nemzeti Bank döntése alapján. Ennek értelmében öt évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelt csak az vehet fel, akinek havi törlesztőrészlete nem haladja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30 százalékát.

Ahogy korábban megírtuk, kivezeti az OTP Bank a papír alapú betétkönyveket október 1-jétől. Az ügyfelek a meglévő betétkönyveiket megtarthatják, a bank továbbra is kezeli azokat, újakat nyitni azonban már nem lehet.

Nem folytatja értékesítési tevékenységét az Aegon Lakástakarékpénztár Zrt. A cégnek 2017 végén 51 732 ügyfele volt, a szerződéses összeg szerinti állomány 173,6 milliárd forintot, az ügyfelekkel szembeni kötelezettség pedig 16,3 milliárd forintot tett ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákia enyhít a korlátozásokon, megnyithatnak az üzletek, istentiszteletre is lehet menni

Szlovákia enyhít a korlátozásokon, megnyithatnak az üzletek, istentiszteletre is lehet menni

Tordai megkérdezte, miért időszerű a nyitás, mire megkapta, hogy az orosz vakcina ellen kampányolt

Tordai megkérdezte, miért időszerű a nyitás, mire megkapta, hogy az orosz vakcina ellen kampányolt

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra