szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megjelent az a rendelet, amellyel a jegybank a hosszabb kamatperiódust igyekszik támogatni és a lakosság túlzott eladósodását megakadályozni.

Szigorúbb feltételekkel lehet jelzálogkölcsönt folyósítani az adósságfék új szabályai szerint – az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható. Az október elsején életbe lépő MNB-rendelet felső korlátot szab a jövedelemarányos törlesztőrészletnek, egyben igyekszik arra bírni a felvevőket, hogy ne dőljenek be a változó kamatoknak – sokszor önmagában a kamat emelése is fizetési nehézséget okozhat a hitelt felvevőknek – emlékeztet közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Ha az igazolt havi nettó jövedelem kevesebb 400 ezer forintnál (2019. július 1-je után 500 ezer forintnál), az öt évet meghaladó futamidejű, forintalapú jelzáloghitel esetén a törlesztőrészlet nem haladhatja meg

  • az ötven százalékot legalább 10 éves kamatperiódusban rögzített hitelkamat vagy a futamidő végéig rögzített hitelkamat esetén
  • a 35 százalékot legalább 5 éves, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusban rögzített hitelkamat esetén
  • 25 százalékot az 5 évnél rövidebb kamatperiódusban rögzített hitelkamat vagy változó hitelkamat esetén.

Euróhitel, euróalapú hitel nyújtása esetén legalább 5 éves kamatperiódusban vagy a futamidő végéig rögzített hitelkamat esetén a jövedelem 25 százaléka lehet a törlesztőrészlet, öt évnél rövidebb kamatperiódusnál pedig 15.

Ha az ügyfél, illetve adóstársak esetén az ügyfelek összesített igazolt havi nettó jövedelme eléri vagy meghaladja a négyszázezer forintot (2019. július 1-je után az 500 ezer forintot), a JTM hitelkérelem elbíráláskori értéke az öt évet meghaladó futamidejű jelzáloghitelek esetén

  • legalább 10 évre vagy a futamidő végéig rögzített hitelkamat esetén a 60 százalék lehet;
  • legalább 5 éves, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusban rögzített hitelkamat esetén 40 százalék;
  • 5 évnél rövidebb kamatperiódusban rögzített hitelkamat vagy változó hitelkamat esetén 30 százalék.

A törlesztőrészletbe minden az adós által bejelentett, vagy a központi rendszerben nyilvántartott kifizetés beleszámít. Ha valaki adóstársként vesz részt egy hitelügyletben, akkor egyenlő arányban oszlik meg a törlesztőrészlet az adóstársak között.

Az MNB rendelet emellett a már felvett hitelek kamatkockázatának mérséklését is támogatja azzal, hogy szerződésmódosításnál és hitelkiváltásnál – ha nem rövidül az új hitel kamatperiódusa – nem kell alkalmazni az adósságfék-szabályokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Balesetet okozott egy férfi Egyházashetyénél, majd megpróbálta a feleségére kenni

Balesetet okozott egy férfi Egyházashetyénél, majd megpróbálta a feleségére kenni

Donald Tusk odamondott az illiberális válságkezelésnek

Donald Tusk odamondott az illiberális válságkezelésnek