szerző:
hvg.hu

Pedig csak egy szót változtattak meg.

Aláírja a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) helsinki kongresszusa elé terjesztett sürgősségi határozatot – erősítette meg Deutsch Tamás, a párt európai parlamenti képviselője. A párt támogatásához nagyban hozzájárul, hogy a Néppárt képviselői úgy döntöttek, kiveszik a tervezetből a „liberális demokráciára” való utalást. A változás, amelyet Deutsch Tamás „szimbolikusnak” és a „mi irányunkba való elmozdulásnak” nevezett, óriási győzelem Orbán Viktor számára, hiszen a magyar kormányfő elmúlt években eljutott a liberalizmus elleni harcában az illiberális demokrácia éltetésétől a kereszténydemokrácia építéséig. A nyilatkozat pedig éppen arra irányult volna, hogy Orbán Viktort valahogy tereljék vissza a liberális demokrácia irányába.

A változtatás így azt is jelenti, hogy az EPP számára elfogadható Orbán Viktor – ennek fényében aligha képzelhető el az, hogy a mostani kongresszuson döntenének a Fidesz kizárásáról. És arra is utalhat, hogy a párt csúcsjelöltjeiről szóló csütörtöki szavazáson nagyobb eséllyel indul Manfred Weber, a pártszövetség EP-frakciójának a vezetője. A bajor politikus ugyan többször bírálta Orbán Viktort, sőt megszavazta a Sargentini-jelentést is, ám alapvetően nem ellenzi a Fidesz tagságát. A politikus kedden arról beszélt, nem kívánják most kizárni a Fideszt, „de nyomást fognak gyakorolni Orbán Viktorra”.

Webert leginkább az Orbán Viktorhoz fűződő viszonya állítja szembe ellenfelével, Alexander Stubb volt finn kormányfővel, aki nyíltan szemben áll a magyar kormányfővel és pártjával. Nem véletlen, hogy éppen a finn néppárt, a Kokoomus elnöke jelezte a tanácskozás előtt, hogy támogatnák a Fidesz kizárását a frakcióból. Petteri Orpo azon ritka vezetők egyike, aki honfitársa, Stubb mellett áll ki, még az energikus jelölt utolsó akciójában is.

Stubb szerda délután, a jelölti vita előtti órákban hotdogot osztogat a kongresszuson.

Az ajándék hotdog ellenére egyelőre lefutottnak tűnik a meccs, ahogy a populizmus elleni nyilatkozat elfogadása is, és attól sem kell különösebben tartani, hogy a Fideszt kizárnák a szövetségből.

Maga Orbán szeptemberben, a Sargentini-jelentés megszavazását megelőző frakcióvita után azt közölte Strasbourgban: Meg akarjuk nyerni az EP-választást, és az Európai Néppárttal együtt meg is fogjuk.

Az Ironman vagy a nyugodt stratéga lesz Orbán következő ellenfele?

Egy viccbajnok sportoló és egy rejtélyes mérnök lehet Jean-Claude Juncker utódja. Sok közös nincs bennük, legfeljebb annyi, hogy Orbán Viktort mindketten szoros felügyelet alatt tartanák.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót