szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem függesztették fel a Fidesz európai néppárti tagságát, a szerdai szavazáshoz pedig nem adnak utasítást, de Manfred Weber maga igennel fog szavazni a jelentésre.

Úgy tudjuk, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportja nem ad utasítást a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentésről szóló szerdai szavazáshoz.

Az Európai Parlament kedden délután tárgyalta Strasbourgban a Sargentini-jelentést, a amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének, s ezért indokolt lehet a hetedik cikk szerinti eljárás megindítása.

Manfred Weber
©

A Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt frakciója a Sargentini-jelentés európai parlamenti vitája után ült össze, a vitában pedig a képviselőcsoportot vezető Manfred Weber sem állt ki egyértelműen Orbán mellett és azt mondta, ha a magyar kormány nem akarja megoldani a kérdéseket, akkor a 7-es cikkely szerinti "párbeszédre" lehet, hogy szükség van. A vita során több néppárti képviselő is a magyar kormánnyal szemben foglalt állást, a baloldali és liberális képviselők pedig azt kérték Weberéktől, hogy ne támogassák a Fideszt és Orbánt, hanem szavazzák meg a jelentést.

Weber a vitában azt ígérte, hogy a frakció az esti ülésen fog dönteni arról, hogy hogyan szavaznak szerdán a Magyarországot elítélő jelentésről, ám úgy tudjuk, a Néppárt végül nem ad utasítást a képviselőinek.

A frakcióülésről kijövet Orbán Viktor csak annyit mondott:

Meg akarjuk nyerni az EP-választást és az Európai Néppárttal együtt meg is fogjuk.

Manfred Weber a frakcióülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, őszinte vitát folytattak a magyar miniszterelnökkel az ülésen. Mint mondta, az EU értékei számukra nem képezik vita tárgyát, de két pont az igazán fontos számukra: az egyik a civil szervezetek és a civil társadalom, a másik a tudomány szabadsága és a Közép-Európai Egyetem (CEU) elleni támadás.

©

Weber szerint a fő kérdés az, hogy ezek rendszerszintű jogsértéseknek számítanak-e, és indokolják-e a 7. cikkely szerinti eljárás megindítását, de erről nem sikerült megegyezniük, ezért úgy döntöttek, hogy a néppárti frakció tagjai mind szabadon voksolhatnak.

Maga Weber azonban úgy döntött, hogy támogatni fogja a Sargentini-jelentést és igennel szavaz a 7. cikkely szerinti eljárás megindítására,

mert nem látta a magyar kormány kompromisszumkészséget az említett két kérdésben. Hozzátette, hisz a dialógusban és folytatni kívánja a párbeszédet a magyar kormánnyal.

Weber hozzátette, ha a szerdai szavazáson meglesz a jelentés elfogadásához szükséges többség, akkor azt várja, hogy már a következő, salszburgi EU-csúcson kerüljön az Európai Tanács napirendjére a 7. cikkely szerinti eljárás ügye, de azt is mondta, hogy nem spekulál a szerdai eredménnyel kapcsolatban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Néppárt számára is a következő lépés a párbeszéd.

Az MSZP és a DK is jelezte már, hogy képviselőik meg fogják szavazni a jelentést, a Fidesz pártcsaládjához tartozó német CDU/CSU azonban szintén azt közölte, hogy nem ad utasítást az EP-képviselőinek a szavazáshoz. Az LMP azt jelezte, EP-képviselőjük nem lesz jelen a szavazáson. A Párbeszéd képviselője, Jávor Benedek ellenben megszavazza majd a jelentést szerdán.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra

Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra

2,9 milliárdért bocsátott ki kötvényeket az Otthon Centrum

2,9 milliárdért bocsátott ki kötvényeket az Otthon Centrum

A CDU saját elnökét javasolja kancellárnak

A CDU saját elnökét javasolja kancellárnak