szerző:
MTI / hvg.hu

Jelentős beszerzések és átszervezések következnek.

A honvédség történetében még nem volt arra példa, hogy olyan nagymértékű fejlesztésre, átalakításra kerüljön sor, mint a mostani – mondta a honvédelmi miniszter Szolnokon.

Benkő Tibor a szolnoki helikopterbázison csütörtökön tartott miniszteri állománygyűlésen a fejlesztést többek között azzal indokolta, hogy a biztonsági környezet gyorsan változik a térségben, új kihívásokat jelentenek a terrortámadások, a kibertérben folyó műveletek vagy hibrid hadviselési modell megjelenése.

A parancsnoki gyűlést abból az alkalomból hívták össze, hogy az Országgyűlés szerdán két olyan fontos, a honvédelem ügyét szolgáló törvényt szavazott meg, amely jogi teret enged annak, hogy a haderő egy ütőképes, modern hadsereggé alakuljon – emlékeztetett a honvédelmi miniszter.

Gyűjtsd a vasat és az acélt

Mint a hvg.hu megtudta, Benkő az állománygyűlésen bemutatta a Zrínyi 2026 program megvalósult fejlesztéseit. Ezek közt említette a 20 darab H–145M helikopter beszerzéséről szóló szerződés aláírását, az 5 darab Mi–17-es nagyjavítását és a Mi–24-es csatahelikopterek felújításának megkezdését. Ide tartoznak a frissen beszerzett honvédségi szállítógépek – amelyeket Orbán Viktor kormánygépként is használ –, az új egyenruhák, különféle személygépkocsik és buszok megvásárlása. Benkő beszélt a hazai fegyvergyártás megújításáról és a kibervédelemről is.

A gyűlésen elhangzott, hogy a hivatásos állomány négy lépcsőben 33 százalékos bérfejlesztésre számíthat, illetve állományba kerülhetnek a közalkalmazotti viszonyban dolgozó HM-alkalmazottak.

A Zrínyi 2026 program hátralevő feladatai között szerepel a légvédelmi rakéták és katonai radarrendszerek fejlesztése, a páncélozott személyszállító járművek és harckocsik képességeinek megújítása. Ismét megjelenne a honvédség korábban elveszített fegyverneme, a tüzérség, mégpedig vontatott és önjáró formában is, valamint páncéltörő eszközök beszerzése is napirenden van.

A honvédelem jelentős szervezeti átalakítás előtt is áll: a katonai vezetést leválasztanák a minisztériumról, amely ezután az irányítást, míg a belőle kiváló Magyar Honvédség Parancsnoksága pedig a hadsereg vezetését látná el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jeszenszky Géza: Soros György azért mégsem az ördög

Jeszenszky Géza: Soros György azért mégsem az ördög

A nap videója: az oldalszél nemcsak a repülőkre, az autókra is veszélyes

A nap videója: az oldalszél nemcsak a repülőkre, az autókra is veszélyes

Szakszervezettel és angol nyelvű könyvekkel harcolna az Akadémia a kormány ellen

Szakszervezettel és angol nyelvű könyvekkel harcolna az Akadémia a kormány ellen

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban

A rendőrség csinált egy alkalmazást, amellyel a hallássérültek könnyebben tudnak segítséget kérni

A rendőrség csinált egy alkalmazást, amellyel a hallássérültek könnyebben tudnak segítséget kérni

Több RAM-ot olcsóbban? Érdemes lesz kivárni a Google új telefonját

Több RAM-ot olcsóbban? Érdemes lesz kivárni a Google új telefonját