szerző:
MTI

Szétválasztják a Honvéd Vezérkart és a Honvédelmi Minisztériumot, így más fogja irányítani és más fogja vezetni a honvédelmet. Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyújtotta be az Országgyűlésnek a Magyar Honvédség új szervezeti rendjéről szóló javaslatot.

A több törvény módosításáról szóló tervezet a szervezeti átalakításokon túl rögzíti az önkéntes tartalékos szolgálatvállalás ösztönzését, valamint bevezeti az úgynevezett honvédelmi veszélyhelyzet fogalmát. A javaslat elfogadása esetén január elsejével lép hatályba. A hivatalos indoklás szerint „az új típusú kihívások szükségessé teszik az irányítás és a vezetés szétválasztását, a közigazgatási és a katonai feladatok markáns elkülönítését.”

A javaslat lényege, hogy a miniszter csak irányítaná a Magyar Honvédséget, a Magyar Honvédség parancsnoka pedig vezetné. A tervek szerint ezzel

a Magyar Honvédség katonai vezetése kiválna a HM-ből,

a Magyar Honvédség felső szintű vezető szerveként önálló honvédségi szervezetként létrejönne a Magyar Honvédség Parancsnoksága. Így a HM nem lenne a Magyar Honvédség része, tisztán központi államigazgatási szervként működne, és a miniszter irányítást gyakorolna a Magyar Honvédség felett.

A javaslat tartalmazza többek között a hivatásos állományba kerülés szabályainak rugalmasabbá tételét, de pontosítják a Magyar Honvédség személyi állományára vonatkozó szabályozást is. Új kategóriaként jelenne meg a honvédelmi alkalmazott, a kiképzett tartalékos állományt pedig kibővítenék a katonai tanintézetben hallgatói, honvéd tisztjelölti vagy altisztjelölti szolgálatot teljesítő férfiakkal.

A honvédelmi miniszter kitért arra is, hogy figyelembe kell venni a Magyarországra is jellemző, a születésszám csökkenéséből adódó népességfogyást, amely a hadköteles korú férfiak számának folyamatos csökkenését eredményezi. Emiatt tíz évvel,

50 évre növelnék a behívhatósági korhatárt.

Ezáltal megközelítőleg 850 ezer emberrel növelnék a hadkötelezettség alapján behívhatók számát.

Benkő Tibor kiemelte továbbá, hogy az elmúlt években jelentősen megváltozott biztonsági környezetben az új típusú kihívások egyértelműen szükségessé tették az államok védelmi szabályozásának újragondolását.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Elképesztő vontatás az autópályán

Elképesztő vontatás az autópályán

Oroszországban mostantól büntetik az álhírterjesztést

Oroszországban mostantól büntetik az álhírterjesztést

Nekiment az MSZP Trócsányinak

Nekiment az MSZP Trócsányinak

Jelentős változás az Aldinál: felveszik a harcot a műanyagokkal

Jelentős változás az Aldinál: felveszik a harcot a műanyagokkal

Bottas nyerte az Ausztrál Nagydíjat

Bottas nyerte az Ausztrál Nagydíjat

Nőnapra, pedagógusnapra inkább csak illemből ajándékozunk

Nőnapra, pedagógusnapra inkább csak illemből ajándékozunk