szerző:
Zelki Benjámin

Ez legalább 2 hónap csúszás az eredeti tervhez képest. Utána következik majd a déli (Kőbánya-Kispest – Nagyvárad tér) közötti 3-as metró-szakasz felújítása, tudtuk meg a BKV-tól. A teljes rekonstrukció 2022-re fejeződhet be.

2017. november 4-én kezdődött a 3-as metró északi, Lehel tér és Újpest-Központ közötti szakaszának felújítása. Akkor azt ígérték, a rekonstrukció egy évet vesz igénybe, vagyis 2018. novemberében befejeződik, és az év végére birtokba vehetik az utasok a metrót.

Nem így alakult. Lapunk kérdésére a BKV azt írta, a műszaki átadás-átvétel a szakasz felújításának befejezése után, várhatóan 2019. január végén kezdődhet meg, majd a sikeres próbaüzem lefolytatása után következik a hatósági forgalomba helyezési eljárás.

Vagyis a jelenlegi várakozások szerint ezután, 2019 első negyedévének végén kerül átadásra az Újpest-Központ – Dózsa György út állomások közötti vonalszakasz.

 Ez nagyjából két hónapos csúszást jelent a jelenlegi tervek szerint. Nyáron még 1-2 hónapos csúszásról számmoltunk be, de a BKV már októberben tavaszra ígérte a felújítás befejezését. Ez azt jelenti, hogy a hatmegállós szakasz modernizálása mindennel együtt legalább 16 hónapba telik majd.

A 3-as metró újpesti szakaszának munkálatai júliusban
©

Felkészül Nagyvárad tér – Kőbánya-Kispest

A BKV kérdésünkre azt is megírta, a felújítás során a következő szakasz a déli, azaz Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közti lesz. Noha ahogy a középső (Lehel tér – Nagyvárad tér) szakaszé, úgy a délié esetében is még folyamatban vannak a közbeszerzési eljárások. De a BKV optimista, azt írják, az északi szakasz utasforgalomnak való visszaadása után,

2019 második negyedévében megkezdődhet a Kőbánya-Kispest – Nagyvárad tér közti szakasz rekonstrukciója.

A déli szakasz befejezése után, várhatóan 2020 második felében kezdődhet meg az utolsó szakasz modernizálása. A teljes metróvonal megújítása a tervek szerint 2022 végére fejeződik be.

Több mint 230 milliárd forint is lehet

Mivel a középső és a déli szakaszra a közbeszerzési eljárások még folyamatban vannak, így azok tervezett költségét még nem árulhatta el a BKV. De az unió júliusban jelentette be, hogy akkori árfolyamon mintegy 154 milliárd forinttal támogatja a metrófelújítást.

Mindezek után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a novemberi kormányinfón hozzátette, plusz 80 milliárd forintot biztosít a 3-as metró felújítására a kormány. A metrórekonstrukció végösszege tehát 234 milliárd forintra is rúghat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Elhunyt Sárkány József művészettörténész

Elhunyt Sárkány József művészettörténész