szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

Ez legalább 2 hónap csúszás az eredeti tervhez képest. Utána következik majd a déli (Kőbánya-Kispest – Nagyvárad tér) közötti 3-as metró-szakasz felújítása, tudtuk meg a BKV-tól. A teljes rekonstrukció 2022-re fejeződhet be.

2017. november 4-én kezdődött a 3-as metró északi, Lehel tér és Újpest-Központ közötti szakaszának felújítása. Akkor azt ígérték, a rekonstrukció egy évet vesz igénybe, vagyis 2018. novemberében befejeződik, és az év végére birtokba vehetik az utasok a metrót.

Nem így alakult. Lapunk kérdésére a BKV azt írta, a műszaki átadás-átvétel a szakasz felújításának befejezése után, várhatóan 2019. január végén kezdődhet meg, majd a sikeres próbaüzem lefolytatása után következik a hatósági forgalomba helyezési eljárás.

Vagyis a jelenlegi várakozások szerint ezután, 2019 első negyedévének végén kerül átadásra az Újpest-Központ – Dózsa György út állomások közötti vonalszakasz.

 Ez nagyjából két hónapos csúszást jelent a jelenlegi tervek szerint. Nyáron még 1-2 hónapos csúszásról számmoltunk be, de a BKV már októberben tavaszra ígérte a felújítás befejezését. Ez azt jelenti, hogy a hatmegállós szakasz modernizálása mindennel együtt legalább 16 hónapba telik majd.

A 3-as metró újpesti szakaszának munkálatai júliusban
©

Felkészül Nagyvárad tér – Kőbánya-Kispest

A BKV kérdésünkre azt is megírta, a felújítás során a következő szakasz a déli, azaz Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közti lesz. Noha ahogy a középső (Lehel tér – Nagyvárad tér) szakaszé, úgy a délié esetében is még folyamatban vannak a közbeszerzési eljárások. De a BKV optimista, azt írják, az északi szakasz utasforgalomnak való visszaadása után,

2019 második negyedévében megkezdődhet a Kőbánya-Kispest – Nagyvárad tér közti szakasz rekonstrukciója.

A déli szakasz befejezése után, várhatóan 2020 második felében kezdődhet meg az utolsó szakasz modernizálása. A teljes metróvonal megújítása a tervek szerint 2022 végére fejeződik be.

Több mint 230 milliárd forint is lehet

Mivel a középső és a déli szakaszra a közbeszerzési eljárások még folyamatban vannak, így azok tervezett költségét még nem árulhatta el a BKV. De az unió júliusban jelentette be, hogy akkori árfolyamon mintegy 154 milliárd forinttal támogatja a metrófelújítást.

Mindezek után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a novemberi kormányinfón hozzátette, plusz 80 milliárd forintot biztosít a 3-as metró felújítására a kormány. A metrórekonstrukció végösszege tehát 234 milliárd forintra is rúghat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla