szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dolgozók sokszor csak papíron egyenlő partnerek a céggel, mégis, a túlóratörvény elfogadása után mindenkinek át kell gondolnia, mit ír alá. Ott lehet kihasználni az alkupozíciót, ahol munkaerőhiány van – írta az Adózóna.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Ha a cég kihasználja az összes lehetőséget, amelyet a túlóratörvény biztosít, az a munkavállalók kizsigerelését eredményezné, veszélyeztetve az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételét – írja az Adózóna. Bár egymással nem mellérendeltségi viszonyban álló felekről van szó, a lehetőségeihez képest most mindenkinek még inkább át kell gondolnia, mit ír alá, mihez járul hozzá. A munkaerőhiánnyal küzdő munkahelyeken most kellene kihasználni az alkupozíciót.

Az Adózóna szakértői szerint a 3 éves munkaidőkeret, illetve elszámolási időszak életszerűtlenül hosszú idő, a munkaidőkeret hosszának és a heti 48 órás maximum számításra vonatkozó szabálynak a szétválasztása mesterkélt, a rendkívüli munkaidő felső határának kihasználása pedig azt jelentené, hogy egy naptári éven belül a munkavállalónak további minimum 2 havi munkavégzést kellene teljesítene. 

Azonban a többlettúlóra vállalásához szükség van a munkavállaló hozzájárulására, a beosztás módosítása érdekében külön kérelmet kell írnia, és a 36 hónap tartamú munkaidő-keret meghatározása sem lehet egyoldalú munkáltatói döntés. A fővárosban és vonzáskörzetében a több munkalehetőség miatt talán lesz lehetőség alkudozásra, a munkáltatói kényszer visszautasítására, míg a vidéki városokban nagyobb valószínűséggel használják majd ki a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

Az egyik szakszervezethez egy olyan nyilatkozat futott be, ahol a dolgozó egyszerre nyilatkozott a cafeteriakeretéről és arról, hogy hajlandó 400 órát önként dolgozni. A munkajogász véleménye erről az volt: "Ezt egyszerűen nem lehet odaírni. Nemcsak megtévesztő, hanem jogsértő is, ez rosszhiszemű joggyakorlás."

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elszállhat a magyar államadósság és ez komoly veszélyeket tartogat

Elszállhat a magyar államadósság és ez komoly veszélyeket tartogat

Négy kamerájával a csillagos ég 75%-át feltérképezte a TESS exobolygóvadász űrszonda

Négy kamerájával a csillagos ég 75%-át feltérképezte a TESS exobolygóvadász űrszonda

Tényleg megérné kevesebbet dolgozni?

Tényleg megérné kevesebbet dolgozni?