szerző:
hvg.hu

Az egyik szakszervezethez futott be egy elég furcsa nyilatkozat az önként vállalt túlóráról, ahol a dolgozó egyszerre nyilatkozott a cafetériakeretéről, és arról is, hogy hajlandó 400 órát önként dolgozni.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Megnézettük egy munkajogásszal azt a nyilatkozatot, amely az egyik szakszervezethez futott be múlt héten. A dokumentumban az idei cafetériakeret elosztása után második pontként szerepel, hogy a Munka törvénykönyve 109. paragrafusa alapján

az önként vállalt túlmunkát a munkaviszonyom megszűnéséig az éves keretben vállalom.

A nyilatkozatot a munkaadó és a munkavállaló is aláírta. A Vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke, Székely Tamás nem árulta el, mely cégről van szó, és abban sem biztos, hogy valóban be is hajtják ezt a vállalást.

Ez elég durva

– kommentálta a konkrét esetet Viszkó László munkajogász. Az a része ugyan stimmel, hogy a felek ugyan írásban állapodtak meg, mégis jogellenes az ilyen típusú nyilatkozat, szerinte joggal való visszaélés, hogy két össze nem tartozó dolgot kötöttek össze, és ezzel komoly érdeksérelmet okoztak a munkavállalónak.

A szöveg önmagában is megtévesztő: nem elég, hogy nem részletezték, hogy a 400 óra hogyan tevődik össze (kollektív szerződés esetén a 300 órát emelhetik 400-ra, minden más esetben a 250 óra emelkedik 400-ra), de az is hiányzik a nyilatkozatból, hogy a dolgozó év végén visszamondhatja a túlmunkára vonatkozó vállalását. Ebben a nyilatkozatban pedig az szerepel, hogy a munkaviszonya megszűnéséig vállalja azt.

"Ezt egyszerűen nem lehet odaírni. Nemcsak megtévesztő, hanem jogsértő is, ez rosszhiszemű joggyakorlás."

Azt nem tudni, hogy a nyilatkozat aláírása előtt milyen tájékoztatást kapott a dolgozó, de Viszkó szerint önmagában a paragrafus hivatkozása nem elég. A munkajogász azt mondja, ilyen nyilatkozat esetén a dolgozó simán áthúzhatja a második pontot, úgy is aláírhatja a papírt.

Bár a megállapodásra nincsenek szabályok, Viszkó szerint alapvetően ezt a munkaszerződésben kell rendezni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Az V. kerületi kapitányság előtt ért véget a tüntetés

Az V. kerületi kapitányság előtt ért véget a tüntetés

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA