szerző:
Z. B.
Tetszett a cikk?

Fővárosi integrált viteldíjbeszedési elektronikus rendszer néven újra megpróbálkozik a főváros azzal, hogy elektronikus jegyet használhassanak a budapestiek – erről döntött a szerdai fővárosi közgyűlés. A rendszer bevezetését legkorábban jövő év végére ígérik.

A szerdai fővárosi közgyűlés elfogadta a "Fővárosi integrált viteldíjbeszedési elektronikus rendszer (FVR)" néven futó új projekt megvalósítását, amely lényegében a főváros újabb nekifutása az elektronikus jegyrendszer megvalósítására, melyben a BKK szerződést bontott a kivitelezővel november végén.

Az előterjesztés szövegéből az derül ki: az új rendszer az eddigi továbbfejlesztett változata lesz, kompatibilis a MÁV rendszerével, és országos szinten kiterjeszthető lesz. A korábban befuccsolt projekt késését is részben az okozta különben, hogy kompatibilissé tegyék a kormány által fejlesztett Nemzeti Egységes Kártyarendszerrel (NEK). Erről több mint egy éve írtunk bővebben, amikor a BKK bemutatta az első tesztbuszt, ezzel sugalmazva, hogy a projekt közel áll a megvalósuláshoz.

A fővárosi közgyűlés ülésén az új nevű e-jegyrendszer kapcsán Horváth Csaba szocialista képviselő felvetette, el kellene számolni azzal a 12 milliárd forinttal, amit az e-jegyrendszerre eddig a főváros költött. Tarlós István főplgármester elmagyarázta, a főváros csak az EBRD-szerződést kötötte az e-jegyrendszer ügyében, de azzal semmi baj nincs, a többit a főváros cégei kötötték.

Legkorábban 2020 végére lehet e-jegyrendszer

Az LMP-s Gál József kérdésére Tarlós elmondta: legkorábban 2020 végére, vagy 2021 elejére valósulhat meg az e-jegyrendszer. Elismerte:

ez egy hibás projekt, ezt én nem is cáfolom, egy elrontott projektje mindenkinek lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!