szerző:
Zelki Benjámin

A Keleti pályaudvar két hétig tartó lezárása miatt több vonat a Délibe vagy Kelenföldre érkezik, lesz, amelyik Kőbánya felsőn vagy Kőbánya-Kispesten fordul. De forradalmi újításként a körvasúton is járnak személyvonatok. Mindent összeszedtünk, amit a hétfőn kezdődő lezárásról tudni kell.

Május 13-án üzemkezdettől két hétre lezárják a Keleti pályaudvart karbantartás miatt, ezért az ide közlekedő vonatok útvonala megváltozik.

A MÁV-Start igyekezett úgy átszervezni a vonatközlekedést, hogy minél többen elérjék a metrót, ezért több vonat rendhagyó módon Kelenföldre vagy a Déli pályaudvarra megy, de olyan is lesz, amelyik a Nyugatiba.

A MÁV ígéri, felkészült a kommunikációra, 100 táblát és további 150 tájékoztatót helyeztek el. A BKK is besegít a 4-es metró és a 37-es, 37A villamos sűrítésével, és utóbbi járatokon a Blaha Lujza tér és a Sörgyár között a vasúti bérleteket is elfogadják.

A Keleti lezárásakor halaszthatatlan karbantartásokat végeznek, azért van erre szükség, hogy csökkenjen az üzemzavarok, meghibásodások száma, megelőzzék a sebességkorlátozások bevezetését, és pontosabban közlekedjenek a vonatok.

Na de nézzük, melyik vonat közlekedése hogyan változik.

©

Szolnok–Sülysáp felől Kőbánya felsőre és Kelenföldre

Az újszász–szolnoki vasútvonalon közlekedő sülysápi, nagykátai és szolnoki elővárosi vonatok (G60, S60, Z60) fele Kőbánya felsőre, másik fele Kelenföldre érkezik, és onnan is indul. A mindennap közlekedő vonatok Kelenföldön, a csak hétköznap közlekedő vonatok Kőbánya felsőn végállomásoznak.

Pécelről a körvasúton át Piliscsabára

A MÁV forradalmi újítást is tesztel a lezárások idején – régóta szó van róla, hogy visszaállítsák a személyforgalmat a Kelet- és Észak-Pesten végighaladó körvasúton, most a szükségszerűségből előnyt kovácsolva ezt meglépik.

A Piliscsabáról kényszerűségből – mivel nincs elég férőhely a Nyugatiban – csak Angyalföldig közlekedő személyvonatokat, és a vágányzár miatt egy ideje már Pécelig visszavágott hatvani elővárosi vonatokat ezzel összekötik, így Kelet- és Észak-Pest között is közvetlen vasúti kapcsolat jön létre.

Győr felől jellemzően a Délibe

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon az eddig a Keletibe érkező soproni és a szombathelyi IC-k és a railjetek is a Déli pályaudvarra közlekednek hétfőtől két hétig.

A vonalon járó napi néhány gyorsvonat Kőbánya-Kispestre érkezik. Egyes nemzetközi vonatok szintén a Déli pályaudvarra érkeznek, de lesz, amelyik Kelenföldön fordul vissza.

Pécs felől csak Kelenföldig

A Budapest–Pécs és Budapest–Kaposvár intercity vonatok Kelenföldről indulnak, és oda is érkeznek, a Gemenc Expressz is Kelenföldig jár.

Békéscsabáról a Nyugatiba, Záhonytól csak Szolnokig

A lezárás során a békéscsabai intercityk és gyorsvonatok továbbra is elérik a fővárost, de a Keleti helyett Szolnoktól a ceglédi vonalon a Nyugati pályaudvarra mennek.

A Budapest és Záhony között közlekedő sebesvonatok viszont ezért lerövidülnek, Záhonytól csak Szolnokig közlekednek. Itt át kell szállni valamelyik másik a fővárosba közlekedő vonatra.

Kunszentmiklós-Tass felől ismét Kőbánya-Kispestre

A MÁV-Start a 3-as metró déli szakaszának felújításához kapcsolódóan vezette be, hogy a Kunszentmiklós-Tass felől érkező vonatok Kőbánya-Kispest helyett a Keletibe érkeznek. A pályaudvar lezárása miatt két hétre visszaáll az eredeti rend, az összes Kelebia és Kunszentmiklós-Tass felől érkező vonat Kőbánya-Kispestig jár.

Lajosmizsei vonatok csak Zuglóig

A pályafelújítás idején a Lajosmizsétől a Nyugatiig közlekedő vonatok reggel 8 és este 8 óra között Zuglóból indulnak, és oda is érkeznek.

Még több pótlóbusz a miskolci vonalon

A Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon a Rákos és Hatvan között végzett pályafelújítás miatt már módosított menetrend szerint közlekedtek a vonatok, a sebesvonattal erre járóknak még felüdülés is lesz, hogy nem kell Aszód és Pécel között pótlóbuszra szállni, majd vissza a vonatra, ahogy eddig.

A pályaudvar lezárása alatt ugyanis az egri és miskolci gyors- és sebesvonatok helyett a Puskás Ferenc Stadion buszállomástól Hatvanig viszik pótlóbuszok az utasokat, és onnan kell csak vonatra szállni.

A miskolci intercityt pótló buszok változatlanul a Keleti pályaudvar melletti Verseny utcából indulnak, és Hatvanig közlekednek.

©

Merre érdemes közlekedni?

A sülysápi és szolnoki elővárosi vonatok utasai közül a Budára tartók úgy járnak a legjobban, ha egy Kelenföldre közlekedő vonatra szállnak fel, vagy Kőbánya felsőn szállnak át egy Kelenföldig menő másik személyvonatra. A Pestre tartók egy része is Kelenfölddel jár a legjobban, Kőbánya-felsőtől a vonat menetrend szerint 18 perc alatt odaér.

De ha Kőbánya felsőn szállnak le, akkor onnan a 37-es és 37A villamossal tudnak továbbmenni a Blaha Lujza tér felé. Kőbánya felsőtől az Élessarok is csak 8 perc sétára van, ahol megáll a 3-as és 62-es villamos. Illetve ha eggyel továbbmennek, Ferencvárosnál az 1-es villamosra tudnak átszállni.

A péceli elővárosi vasúttal érkezőknek érdemes Újpest vasútállomásig menni, és ott átszállni a 3-as metróra, a vonat Rákostól 19 perc alatt odaér. De Rákoson az Örs vezér térre tartó buszokra is át lehet szállni.

A győri vonatokról a Keleti közelébe tartóknak Kelenföldön célszerű leszállni, és a 4-es metróval továbbmenni.

Minden közlekedőnek érdemes tájékozódnia a MÁV-csoport honlapján, vagy az Elvira vasúti menetrendkeresőben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Marabu FékNyúz: Osz-lop

Marabu FékNyúz: Osz-lop

Ha kedveli a Paintet, örülhet: nemhogy kivégzik, még jobbá is teszi a Microsoft

Ha kedveli a Paintet, örülhet: nemhogy kivégzik, még jobbá is teszi a Microsoft

Buszos kirándulást szervezett a határkerítéshez egy fideszes politikus

Buszos kirándulást szervezett a határkerítéshez egy fideszes politikus

Putyin trollhadserege is készül az EP-választásra

Putyin trollhadserege is készül az EP-választásra

Eltűnt egy 14 éves lány a II. kerületből

Eltűnt egy 14 éves lány a II. kerületből

Miniszterelnökség: Uszító közösséggé kezd válni az EU

Miniszterelnökség: Uszító közösséggé kezd válni az EU