szerző:
MTI / Zelki Benjámin

A lezárás miatt átszervezik a vasúti közlekedést, a győri vonalról az intercityk és a railjetek a Délibe érkeznek, a pécsi IC-k Kelenföldön fordulnak. A Budapest-Újszász-Szolnok vonalról a személyvonatok és zónázók egy része Kelenföldre érkezik, másik fele Kőbánya-felsőn fordul. A Pécelig közlekedő személyvonatokat és a piliscsabaiakat összekötik, a békéscsabai vonatok pedig a Nyugatiba mennek, a záhonyi sebesek Szolnokon fordulnak vissza.

Május 13-tól 26-ig, két hétre lezárják a budapesti Keleti pályaudvart karbantartás miatt, ebben az időszakban az érintett vonatok mindegyike módosított menetrend alapján közlekedik.

Minderre azért van szükség, hogy a Keleti pályaudvaron csökkenjen az üzemzavarok, a meghibásodások száma, megelőzzék a sebességkorlátozások bevezetését, pontosabban közlekedjenek a vonatok.

Nemcsak a Keletibe érkező és induló vonatokat érinti a lezárás, a másik két fejpályaudvar forgalmát is megvariálják, hogy minél több vonat utasai érhessék el valamelyik metró állomását. A BKK is besegít a 4-es metró és a 37-es villamos besűrítésével.

A lezárás során az alábbiak szerint módosulnak a menetrendek:

  • A Budapest-Újszász-Szolnok vonalon a szolnoki zónázó és a mindennap járó sülysápi vonatok Kelenföldig közlekednek, a csak munkanapokon járó sülysápi, nagykátai és szolnoki gyorsított személyvonatok Kőbánya-felső állomáson fordulnak vissza, viszont a naponta reggel közlekedő szolnoki gyorsított és nagykátai személyvonatok is Kelenföldig járnak.
  • a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon a gyorsvonatok Kőbánya-Kispestig közlekednek, a soproni és a szombathelyi IC-k és a railjetek Déli pályaudvaron fordulnak, egyes nemzetközi vonatok pedig a szintén a Déli pályaudvarra vagy Kelenföldre érkeznek. A pécsi vonal IC-i Kelenföldről indulnak és oda is érkeznek.
  • A Keleti pályaudvar bezárása miatt egy üdvözlendő fejlesztést is meglép a MÁV-Start: kísérleti jelleggel összekötik a piliscsabai és péceli személyvonatokat, azaz Kőbánya-felső és Angyalföld vasútállomás között a körvasúton át járnak a vonatok mindkét vonalon. Üröm és Rákoscsaba között Budapest bérlettel is fel lehet rájuk szállni.
  • A békéscsabai IC-k és gyorsvonatok a Nyugatiba érkeznek. A Budapest és Záhony között közlekedő sebes vonatok viszont csak Szolnok és Záhony között járnak, Szolnokon át kell szállni a Nyugati pályaudvar és Békéscsabáról a Nyugati pályaudvarra terelt távolsági vonatokra.
  • A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon a Keleti karbantartásától függetlenül módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok a Rákos és Hatvan között végzett pályafelújítás miatt, az IC pótlóbuszok változatlanul Budapest Verseny utca (a Keleti mellett) és Hatvan között járnak, azonban az eddig a Keletibe közlekedő gyors és sebesvonatok helyett buszok viszik az utasokat a Budapest Stadion autóbuszpályudvarról Hatvanig.

A MÁV térképe a változásokról itt látható:

Térkép a változásokról
©

A BKK is besegít

A kéthetes lezárásra kidolgozott menetrendben a vonatok lehetőleg a fővárosi fejpályaudvarok valamelyikére érkeznek és onnan indulnak, de mindenhol átszállást biztosítanak a BKK-járatokra, a társasággal együttműködve. A BKK a 37 és a 37/A villamosokon ezért a Sörgyár és Blaha Lujza tér között elfogadja az érvényes vasúti bérleteket, igazolványokat. Ezekre a villamosokra lehet átszállni Kőbánya-felsőn azoknak, akik a belvárosba igyekeznek. Ezeket a villamosokat, ahogy a több vonatot fogadó Kelenföldről induló 4-es metrót is sűrűbben közlekedteti a BKK.

A Keleti pályaudvar 2,1 milliárd forintba kerülő karbantartását a MÁV saját forrásból biztosítja. Az utascsarnokban óriási, modern, ledes tájékoztatót helyzetnek ki, kicserélik az aszfaltot 8670 négyzetméteren, a használaton kívüli bódékat és pavilonokat elbontják, 1200 méteren ágyazatot, 700 méteren sínt cserélnek, és a közlekedésbiztonságot javító munkákat végeznek.

A Keleti pályaudvar lezárása számításuk szerint két hét alatt 160 ezer jegyet váltó és további 11 ezer bérletes utast érint, a jegyértékesítési rendszert a fogadó pályaudvarokon megerősítik, a vasúti internetes keresőkben - köztük az Elvira oldalon és a vonatinfo mobilalkalmazásban, a mav.hu/keleti honlapon. Az utasok tájékoztatására 100 táblát - és a BKK-val is egyeztetve - további 150 tájékoztatót helyeztek el.

A Keleti pályaudvar bezárása alatt a Thököly útról megközelíthető nemzetközi pénztárban árulnak majd belföldi jegyeket is a nemzetközi vasúti jegyek mellett, egyben felhívta a figyelmet, hogy a vasúti jegyek az interneten és a vonatinfó alkalmazáson is megvehetők.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kikerült egy fotó: valaki már használja a Google Pixel 4-et?

Kikerült egy fotó: valaki már használja a Google Pixel 4-et?

Ikrekkel volt terhes a kórházból megszökött rab

Ikrekkel volt terhes a kórházból megszökött rab

Saját bárt nyitott Horvátországban Anger Zsolt

Saját bárt nyitott Horvátországban Anger Zsolt

Öt jelölt maradt, akik közül kikerül a következő brit miniszterelnök

Öt jelölt maradt, akik közül kikerül a következő brit miniszterelnök

Egy évad után száműzött egy Uma Thurman-sorozatot a Netflix

Egy évad után száműzött egy Uma Thurman-sorozatot a Netflix

A három csernobili hős búvár valójában nem halt meg az akció után, az egyik most adott interjút

A három csernobili hős búvár valójában nem halt meg az akció után, az egyik most adott interjút