szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Takarékbank adott kölcsön.

Kerítésépítő érkezett a NER focielitjébe – írtuk akkor, amikor kiderült, új tulajdonosa van a Budapest Honvéd labdarúgóklubnak. Április elején derült ki, hogy tulajdonost vált a csapat, George F. Hemingway eladta azt, az új tulajdonos pedig mások mellett a fideszes kötődésű Bozó Zoltán érdekeltségébe tartozó MetALCOM-csoport egyik cége, a Reditus Equity Zrt. lett.

Az Mfor most azt írja, a cégnyilvántartásból kiderül, hogy a Honvéd Futball Club Kft. közvetlen tulajdonosaként a Metalcom Sport Kft.-t jegyezték be, mely 100 százalékban a Reditus Equity leánycége. A lapot arról tájékoztatták, hogy 2017 nyarán 3 millió forintos jegyzett tőkével alapított cég fő tevékenységi köre üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, és csak technikai szereplőként, mint projektcég vett részt a felvásárlás folyamatában.

A tulajdonosváltás április 17-én történhetett meg a cégkivonat alapján, bejegyzésre pedig a napokban, május 9-én került sor. A Honvéd FC felvásárlása azonban nemcsak saját forrásból történt, írja a lap, jelentős hitelre is szükség volt ehhez. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása szerint április 3-án ugyanis 2,08 milliárd forintos zálogjogot jegyeztek be. A kölcsönt a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-től kapta a cég, melynek érdekében a teljes árbevételt elzálogosították.

A Reditus Equity megjegyezte, a hitel felvételét nem a szükséges pénzösszeg hiánya indokolta, hanem a forrásköltségek alacsonyan tartása miatt volt célszerű lépés. Hozzátették, a kölcsön részletei üzleti és banktitoknak számítanak. Annyit viszont elárultak, hogy a Honvéd FC Kft. felvásárlása más piaci akvizíciókhoz hasonlóan önerő és beruházási hitel felhasználásával történt. Az önerő mértéke és a hitel kondíciói megfelelnek a piaci standardoknak.

Az Mfor úgy összegez, hogy a Reditus Equity az akvizíció finanszírozása érdekében bevonta a folyamatba a Metalcom Sport Kft.-t, mely a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint a felvásárlást részben finanszírozó hitelt igényelte. Ilyen tranzakciók során a hitel mellé a saját tőkét a projektcég tulajdonosa biztosítja, ebben az esetben a Reditus Equity, a fedezet pedig a felvásárolt cégtől érkezik, vagy egyéb módon. Az esetek egy részében a projektcég beolvad a felvásárolt vállalatba, vagyis idővel elképzelhető, hogy ebben az esetben is a Metalcom Sport Kft. beolvad majd a Honvéd FC Kft.-be.

Azt nem tudni, mennyiért cserélt gazdát a Honvéd, Hemingway korábbi nyilatkozatai alapján az összeg a 3 milliárd forintot is elérheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Révész Sándor: Mit kezdjünk azzal, hogy Bogdán László a cigányokat is bírálta?

Révész Sándor: Mit kezdjünk azzal, hogy Bogdán László a cigányokat is bírálta?

Visszatért a Crew Dragon

Visszatért a Crew Dragon

Ez történt: a tudósok megfejtették a Stonehenge egyik rejtélyét

Ez történt: a tudósok megfejtették a Stonehenge egyik rejtélyét