szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szép emlékekkel és társadalmi felelősségvállalással indokolták a Kispest új tulajdonosai a klub megvásárlását. Magasabb költségvetést és jobb fizetéseket ígértek, ugyanakkor lehetőleg nyereséges, de minimum kiegyensúlyozott gazdálkodást akarnak látni a jövőben.

„20 éves a Metalcom-csoport, szép születésnapi ajándék, hogy a Kispest Honvéd tulajdonosává tudott válni” – mondta Bozó Zoltán, aki a Metalcom másik meghatározó tulajdonosával, Mendelényi Dániellel közösen vázolta, mi vezetett a klub megvásárlásához, és mik a terveik vele.

„Mi is szurkolók vagyunk”

Bozónak és Mendelényinek is voltak meghatározó gyerekkori futballélményei, bár Bozó elmondása szerint az övé nagyjából annyiban merült ki, hogy 10 éves kora körül megkérdezte édesapját, mégis mi az az Aranycsapat, és ki az a Puskás Ferenc. Édesapja látta Puskást focizni, Bozó emléke apja elbeszéléséről majdnem a feledés homályába merült, de „felötlött benne”, amikor lehetőség nyílt a Kispest megvásárlására. „Mi is szurkolók vagyunk” – mondta Mendelényi a klubhoz való hozzáállásukat ecsetelve.

Két évvel ezelőtt találkoztak George Hemingwayjel, ekkor tudták meg, hogy a klub eladását tervezi. A tranzakció előkészületei tavaly nyáron indultak.

Bozó külön hangsúlyozta, mennyire fontos a Metalcom számára a „társadalmi felelősségvállalás” mind a kultúra, mind a sport területén. Mendelényi szerint a foci „több mint csapatsport”, társadalomformáló intézmény többek közt az oktatás és az egészségügy szempontjából.

Nullszaldóval valószínűleg kiegyeznének

Azt az új tulajdonosok nem árulták el, mennyi pénzért jutottak hozzá a Kispesthez. A jövőben pénzügyileg a klub „kiegyensúlyozott működése” a cél – mondta Bozó a hvg.hu kérdésére. Látnak nyitott anyagi lehetőségeket, például a Kispestnek jelenleg nincs főszponzora. A nyereséges működést szeretnék fenntartani, de készek gazdaságilag támogatni a klubot például szponzorok bevonásával és egyéb módokon.

A Kispestnél más csapatokhoz képest most elég alacsonyak a fizetések, az új tulajdonosok óvatos ígéretet tettek rá, hogy ezen változtatni fognak. Sőt belengették a klub költségvetésének emelését, de konkrét összegeket nem akartak mondani. Klasszikus tulajdonosi szerepet kívánnak betölteni, ami szerintük három pilléren nyugszik:

  • Az anyagi feltételek megteremtése,
  • A célkitűzések meghatározása,
  • A szervezet működésének fenntartása és ellenőrzése, a sikerek megfelelő honorálása.

A Kispest stadionja várhatóan 2020-ban fog elkészülni, „biztosak benne”, hogy „lesz megoldás” a létesítmény üzemeltetésére. (Az elmúlt években gombamód szaporodnak és újulnak meg stadionok, a fenntartásuk viszont jellemzően gondot okoz a csapatoknak és az önkormányzatoknak.) A megoldás részleteiről nem beszéltek, annyit árultak el, hogy „nemzetközi példák” lebegnek a szemük előtt.

A „kiegyensúlyozott működés”, a „társadalmi felelősségvállalás”, a szép emlékek és érzelmi szempontok emlegetése alapján az a kép rajzolódik ki, hogy Metalcom tulajdonosai nem gazdasági befektetésként tekintenek a Kispest megvásárlására, a nullszaldós működéssel elégedettek lennének.

©

Nem fideszes fideszesek

Bozó Zoltán különösebben kommentálni sem akarta a klub megvásárlásának olyan abszurd értékeléseit, amik szerint a Kispest ezzel kormányközelbe került, szerinte aki megnézi, mit tettek le az asztalra az elmúlt években, látni fogja, hogy nem erről van szó.

Itt azért érdemes megemlíteni néhány tényt:

  • Bozó Zoltán a Fidesz Csongrád megyei szervezet választmányi tagja, korábban a Fidesz polgármester-jelöltje volt Szentesen.
  • Mendelényi Dánielt Áder János köztársasági elnök 2014-ben kinevezte a magyar gazdaság fejlesztésével megbízott, rendkívüli és meghatalmazott utazó nagykövetnek.
  • A Metalcom-csoport egik tagja, a Metalcom Zrt. üzemelteti és tartja karban a déli határral épített okoskerítést 2023-ig 6,5 milliárd forintért.

A klub új tulajdonosairól itt írtunk részletesen.

A Kispest vevője egyébként a Metalcom-csoport egy másik tagja, a Reditus Equity Zrt. Ezt 2017-ben alapították, a főtevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de vagyonkezeléssel, konferenciaszervezéssel is foglalkozik. Az eddigi egyetlen olyan üzleti évében, amelyről már elkészült a beszámoló, 2017-ben, 446 ezer forint veszteséget termelt a cég, de mivel az alapítás évéről beszélünk, ebből érdemi következtetéseket nem lehet levonni.

A Reditus április 8-án jelentette be, hogy a Honvéd Futball Club Kft. 100 százalékos üzletrészét megvásárolta. A vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra. A George F. Hemingway tulajdonában álló, nevadai székhelyű Quinex America LLC befektető társaság 2006-ban vette meg a nagymúltú klubot, mely azóta kétszer nyerte meg a Magyar Kupát, 2017-ben pedig bajnok lett.

„Örömmel tölt el, hogy a munkám eredményeként a Honvéd ismét a magyar labdarúgás egyik legstabilabb hátterű és legsikeresebb klubja lett, méltó régi hírnevéhez. A legbüszkébb mindazonáltal nem is a magyar bajnoki címre vagy a kupagyőzelmekre vagyok, hanem hogy sikereinket jelentős részben a Magyar Futball Akadémián folyó kimagasló szakmai munkára, az ott képzett fiatal magyar játékosokra tudtuk alapozni” – mondta George F. Hemingway, a klub korábbi tulajdonosa.

A NER csatolt részei gyakorlatilag már a teljes magyar labdarúgást bekebelezték, erről itt írtunk bővebben. Kivétel az Újpest, máig nem lett NER-csapat, de ez lehet, csak idő kérdése. A Magyar Nemzetnek legalábbis úgy nyilatkozott a klubtulaj, ha valaki ad a csapatért 20 millió eurót, akkor viheti. Garancsi István érdeklődik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amerikába is elviszik az Eurovíziós Dalfesztivált

Amerikába is elviszik az Eurovíziós Dalfesztivált

Szinte minden határátkelőjét lezárja éjszakára Görögország

Szinte minden határátkelőjét lezárja éjszakára Görögország

Célba vette a Vénuszt az orosz űrügynökség, mert "sokkal érdekesebb, mint a Mars"

Célba vette a Vénuszt az orosz űrügynökség, mert "sokkal érdekesebb, mint a Mars"