szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közép-európai agrárbárók támogatásairól szóló cikk okozott vihart Brüsszelben.

Hosszú vita alakult ki az Európai Bizottság szóvivői és az újságírók között a testület hétfői sajtótájékoztatóján a New York Times vasárnap megjelent, magyarul is publikált cikkéről, amelynek szerzői arról írtak: a közép-európai országokban a kormányokhoz közeli oligarchákhoz vándorolnak az EU agrártámogatásai.

A szóváltás itt megtekinthető:

Ami a lényeg:

  • Az Európai Bizottság zéró toleranciát hirdetett az uniós forrásokat érintő visszaélésekkel kapcsolatban, ezzel kapcsolatban nem csak világos szabályok vannak, de a panaszokat az OLAF és maga a bizottság is vizsgálja. Az Európai Számvevőszék jelentése szerint a visszaélések aránya 2 százalék alatt volt, ami nem számít jelentősnek. A magyar kormány pedig 6,5 millió eurót vissza is fizetett a szabálytalan felhasználás miatt.
  • A források kezelése közösen történik a tagállamokkal, ezért nem tehető mindenért felelőssé a bizottság.
  • A jogállamisághoz köthető kérdéseket kezelheti majd az a rendszer, amelyet a bizottság javasolt, ezt azonban a tagállamoknak is jóvá kell még hagyniuk, illetve az Európai Ügyészség, amely olyan ügyekben is eljárhat majd (persze azokban az országokban, amelyek csatlakoznak hozzá), amelyekben az OLAF nem.

Mina Andreeva, a bizottság szóvivője ezzel cáfolta, hogy a bizottság ne tenne meg mindent az EU-költségvetés megvédéséért. Andreeva azt is megjegyezte, hogy a bizottság támogatja a tényfeltáró újságírást, de a szerzőnek felajánlottak egy tájékoztatót, amit ő nem fogadott el, és nagyon részletes kérdések megválaszolására mindössze három órát adott a bizottság sajtószolgálatának. Ezt a New York Times tudósítója cáfolta, mondván több emberrel beszéltek a bizottságból, és a válaszadásra nem három órát, hanem három napot adtak. Erre a bizottság szóvivője úgy válaszolt, olyan emberekkel beszéltek, akik hivatalosan nem nyilatkozhatnak, szemben a szóvivőkkel, nekik pedig csütörtök este küldték el a kérdéseket, pénteken viszont egyéb feladataik is vannak, így nem tudtak válaszolni a publikálás előtt.

Az újságírók leginkább arra emlékeztettek, nem álszentség-e ellenőrzésekről beszélni olyan esetekben, mint Andrej Babisé, akit személy szerint is megvádoltak EU-forrásokkal kapcsolatos csalással, vagy Szlovákia esetében Jan Kuciaké, aki épp egy hasonló ügyben nyomozott, amikor meggyilkolták. Vagy éppen Magyarországgal kapcsolatban, ahol a miniszterelnökhöz köthető személyek is komoly pénzeket kapnak az uniós forrásokból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Drónokkal figyeltetnék a forgalmat, így gyorsan át lehetne kapcsolni a jelzőlámpákat

Drónokkal figyeltetnék a forgalmat, így gyorsan át lehetne kapcsolni a jelzőlámpákat

Több helyen az iskolaőrök lettek a maszkfelelősök, portások

Több helyen az iskolaőrök lettek a maszkfelelősök, portások

Németh Róbert: A NER udvari sajtója az igazi hálózat

Németh Róbert: A NER udvari sajtója az igazi hálózat