szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lakástüzet és áramütést is okozhat a hitvány karácsonyi dekoráció.

Elrendelte az Innovációs és Technológiai Minisztérium a karácsonyi fényfüzérek fogyasztóvédelmi vizsgálatát. Az elmúlt hónapokban csaknem

150 ezer darab nem biztonságos világítóeszközt vontak ki a forgalomból, vagy semmisítettek meg.

A vizsgálatot a Mechanikai és Villamos Laboratóriumban végezték. 26 különböző termékből 21 típus bukott meg az ellenőrzésen. A nem megfelelő eszközöket vagy a határon állították meg, vagy levetették a boltok polcairól.

A leggyakoribb hibák a szigeteléssel akadtak, illetve a cérnavékony vezetékek és a silány csatlakozó is gondot jelentett.

A felmerült problémák következtében a hibás termékek lakástüzet, áramütést vagy égési sérülést okozhatnak. Az ITM közleménye felhívja a figyelmet, hogy beltéri fényfüzéreket kültéren nem szabad használni, mert szigetelésük nem véd a nedvesség ellen.

A részletes vizsgálati eredményt itt lehet megtekinteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!