szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is bővítették a fertőzöttnek minősített területeket.

A Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóban afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte a hatóság a honlapján. Az országos főállatorvos utasítására az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

A betegség valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során, Romániából jutott a térségbe, de pontosabb magyarázatot a folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd.

A szakemberek kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a járványügyi védekezés szempontjából különösen fontos, szigorúan korlátozott területet.

Az országos főállatorvos utasítására további vaddisznóhullák után kutatnak a területen, közben bővítették a fertőzöttnek minősített részeket két megyében: Hevesben tíz, Szabolcs-Szatmár-Beregben kilenc vadgazdálkodási egység teljes területe kapott fertőzött besorolást.

"A legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása" – olvasható a közleményben.

Nagy István agrárminiszter kedden a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, hogy bár a sertéspestis valóban óriási veszélyt jelent, ugyanakkor komoly piaci lehetőséget is rejt.

A magas felvásárlási áraknak köszönhetően soha ilyen jövedelmezően nem tudtak sertést tartani a gazdák, mint most"

– nyilatkozta a tárcavezető.

Németország és Lengyelország felé is közeledik a kór, előbbi műanyag disznókkal, utóbbi pedig kerítéssel próbál megálljt parancsolni a járványt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megkönnyíti a zenehallgatást a Spotify, de nem mindenkinek

Megkönnyíti a zenehallgatást a Spotify, de nem mindenkinek

Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Gulyás: Online figyelhető, hogy keveredik-e a magán- és állami rendelés

Gulyás: Online figyelhető, hogy keveredik-e a magán- és állami rendelés