szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Műanyag disznókkal gyakorolják a németek, hogyan fogják leölni a sertéseket, ha náluk is megjelenik a kór. A lengyelek inkább a kerítésben bíznak.

Terepgyakorlatokat tartanak Németországban, műdisznókon gyakorolják, hogyan fogják felszámolni az állatállományt, ha a még határaikon kívül, de onnan negyven kilométerre már kimutatott fertőzés megérkezik hozzájuk is. Az Agrárszektor a topagrar.com oldalon bukkant az információkra arról, hogyan készülnek a németek az ASP vírus felbukkanására. Ebből a cikkből az is kiderül, hogy Németországban nem találják hatékonynak a kerítéssel való védekezést, inkább a gyors lokalizációra fókuszálnak: keresőkutyákkal kutatják fel a fertőzött állatokat, majd drónokkal ellenőrzik a környéket, ezt követően hermetikusan lezárják a területet és leölik az állományt, most ez utóbbi gyorsaságát gyakorolják a műanyag disznókon.

A lengyelek a kerítésben bíznak jobban. Lengyelországban napokkal ezelőtt derült ki, hogy a nyugati területeken is felbukkant az afrikai sertéspestis, negyven kilométerre a német határtól, de itt mégis 150 kilométerrel beljebb húzzák fel a 120 kilométeres kerítést. Vélhetően azért, mert nem a terjedés ellen védekeznek, hanem inkább egy, a környéken levő nagy létszámú állományt tervezik megvédeni. Lengyelországban van az Európai Unió ötödik legnagyobb sertésállománya, több mint 11 millió állatot tartanak az országban.

A vírus felbukkanása óta egyedül Csehországban tudták megállítani a kór terjedését, ott a védőzónán belül minden vaddisznót leöltek.

Magyarországon a hatóságok tájékoztatása szerint eddig csak vaddisznókban mutatták ki a vírust. Nálunk elsődlegesen a házi sertésállományra dolgozták ki a védekezési tervet azzal, hogy jóval szigorúbb tartási szabályokat kell betartani, valamint a fertőzések gócpontjainak környezetében szigorították a sertés forgalmazását is. A hvg.hu derítette ki, hogy már hónapokkal ezelőtt készült olyan forgatókönyv, amely szerint a háztáji sertésállományt felszámolnák.

A vaddisznók gyérítésére is kötelezték térítés ellenében a vadásztársaságokat, de csak az üzleti tervük felett harminc százalék erejéig. Csak azután szorgalmazta a hatóság a vaddisznók gyérítésének intenzitását, miután a főváros környékén is találtak fertőzött vaddisznókat. A vadásztársaságok és erdészetek figyelmeztető hirdetményeiből kiderül, hogy valóban egyre több hajtást szerveznek a társaságok. A parlament előtt pedig elfogadásra vár az a javaslat, hogy adómentességet kapjanak a vadásztársaságok a vadhúsra és a vadásztatásra is, amennyiben azok összefüggésben vannak az ASP visszaszorításával. Pénteken írt a hvg.hu írról, hogy a budakeszi Vadaskert kerítésén kívül is találtak már fertőzött vaddisznókat, így a korlátozó zónát kiterjesztették Fejér és Komárom-Esztergom megyékre is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az orvostörvény élesedése előtt modellváltásba hajszolnák az orvosképző egyetemeket

Az orvostörvény élesedése előtt modellváltásba hajszolnák az orvosképző egyetemeket

Ismerős vállalkozók tűnnek fel a határon túlra fizetett milliárdos támogatások körül

Ismerős vállalkozók tűnnek fel a határon túlra fizetett milliárdos támogatások körül

Marabu Féknyúz: Bízhatok a vakcinában?

Marabu Féknyúz: Bízhatok a vakcinában?