szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy István szerint jó évet zárt a magyar mezőgazdaság, a sertéspestis pedig piaci lehetőségeket is jelent. A túlzó állatvédelmi elvárások azért vannak, mert a városi ember a csirkehúst ugyan szereti, de nem tudja elfogadni, hogy le kell hozzá vágni az állatot.

Interjút adott a fideszes médiaalapítványhoz tartozó Magyar Nemzetnek Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető egyebek mellett a következőket mondta:

  • A 2019-es évről: „A gazdák a nehézségek ellenére is helytálltak, így az idén is jó évet zárhat a mezőgazdaság.”
  • A sertéspestisről: „Bár a sertéspestis valóban óriási veszélyt jelent, ugyanakkor komoly piaci lehetőséget is rejt. A magas felvásárlási áraknak köszönhetően soha ilyen jövedelmezően nem tudtak sertést tartani a gazdák, mint most.”
  • A gazdatársadalom elöregedéséről: „Az előttünk álló év egyik legnagyobb feladata lesz megtalálni azt a módot, amelynek köszönhetően biztosítható a rendszerváltás óta felépített gazdaságok megmaradása. Érintőlegesen ugyan, de idetartozik a mezőgazdasági adózás megreformálása is. Olyan új formát kell találnunk, amely magában foglalja az őstermelői létforma előnyeit, de tisztességes körülmények között ad lehetőséget a gazdaságok fejlesztésére, bővítésére.”
  • A mezőgazdaság környezetterheléséről és szerepéről a globális felmelegedésben: „A gazdákat felelőssé tenni környezetünk sérüléseiért rendkívül téves irány. Kinek az érdeke leginkább, hogy védje környezetünket? Nem annak a termelőnek, akinek az életét, a megélhetését főként a környezet és az éghajlat befolyásolja? Támadások helyett inkább támogatnunk kell őket abban, hogy minél több olyan új eljárást tudjanak alkalmazni, amely csökkenti a gazdálkodás ökológiai lábnyomát. A gazdák ugyanis hajlandók a változásra.”
  • Az erősödő (néha talán túlzásba eső) állatvédelmi elvárásokról: „Óriási veszélyt jelent a társadalomra nézve, hogy a város elszakadt a vidéktől, az urbanizált társadalom egyre távolabb kerül a természettől. A városi ember nincs kapcsolatban a valósággal: a csirkehúst ugyan szereti, de nem tudja elfogadni, hogy ahhoz le kell vágni az állatot. Ha nem tudunk különbséget tenni a haszon- és a hobbiállatok között, akkor semmi jóra nem számíthatunk a jövőben.”

Üzent az agrárminiszter: Aki balatoni halat enne, hát fogjon magának!

Egy írásbeli kérdésre adott válaszában osztotta meg jó tanácsát Nagy István.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán, a virológus – az EU-nak nincs oltása ilyen ellen

Orbán, a virológus – az EU-nak nincs oltása ilyen ellen

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást

Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk

Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk