szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megsértette az EU tisztességes tárgyalásra vonatkozó normáit a zágrábi bíróság a Mol és a volt horvát miniszterelnök elleni per során – erre jutottak a szakértők, akiket Hernádi Zsolt ügyvédei kértek fel az eljárás megvizsgálására.

Német és brit jogi szakértőket kértek fel Hernádi Zsolt ügyvédei, hogy készítsenek szakvéleményt a Mol-vezér elleni horvát perről. Hernádit a zágrábi bíróság december 30-án első fokon két év börtönre ítélte, mert a vád szerint ő volt a valódi feladója annak az 5 millió eurónak, amelyet két ciprusi cég küldött egy svájci vállalatnak, a végső címzett pedig Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnök volt, a cél pedig az volt, hogy az INA energetikai cég kerüljön a Mol irányítása alá. A magyar hatóságok 2013-2014-ben vizsgálódtak, és jogerősen felmentették Hernádit a nemzetközi korrupció vádja alól.

Hernádi ügyvédei egy német bírót és egy brit ügyvédet kértek fel, hogy pártatlan megfigyelőként kommentálják az eljárást. Ők egy 182 oldalas jelentést készítettek, és arra jutottak, hogy komoly szabálytalanságok kísérték az ügyet. Arról írtak: a védelmet akadályoztatták azzal, hogy nem volt elég felkészülési idő, a nyilvánosságot a tárgyalás kulcspillanataiban kizárták, a vád pedig megkérdőjelezhető tanúkra támaszkodott, akik pénzmosásban érintettek.

A Mol az elsőfokú, nem jogerős ítélet kihirdetése után – amelyen Hernádi nem vett részt – közleményt adott ki, ebben azt írták, hogy cég „továbbra is minden eszközzel védekezik a bűncselekménnyel kapcsolatos alaptalan vádak ellen”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorra kiszervezi az állami egyetemeket a kormány, most mégis alapít egyet

Sorra kiszervezi az állami egyetemeket a kormány, most mégis alapít egyet

Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden