szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mostanra jutnak el odáig a horvát bíróságok, hogy a 2009-es Mol–INA ügyben elsőfokú ítéletet hozzanak.

Már zajlanak a záróbeszédek Hernádi Zsolt zágrábi büntetőügyében, és napokon belül ítélet is várható – írta meg a horvát média.

Az Index részletesen összefoglalta az ügy lényegét: 2009-ben két ciprusi cég 5 millió eurót átutalt egy svájci vállalatnak, a horvát ügyészség szerint a valódi feladó Hernádi Zsolt, a Mol első embere, a végső címzett pedig Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnök lehetett. Mindez épp akkor történt, amikor a Mol átvette az INA horvát energetikai cég fölött az irányítást. (Többségi tulajdonba nem került a cégben, de a felügyelőbizottság 9 tagjából 5-öt delegálhatott.)

Ahhoz képest, hogy mindez tíz éve történt, még csak most jutnak el az elsőfokú ítéletig. Ennek ellenére fontos a hamarosan következő döntés: a horvát állam azt reméli, hogy ha bíróság mondja ki, hogy korrupció történt, akkor az javítaná a pozíciójukat a magyar céggel folytatott több százmillió dolláros nemzetközi perben és segítené Horvátországot, hogy az INA-t visszavásárolja a Moltól. A magyarok szerint az eljárás éppen azért nem független, mert a horvát politikai és gazdasági érdekek befolyásolják.

2012-ben egy horvát bíróság már bűnösnek mondta ki Sanadert a Mol–INA ügy miatt. Az egykori miniszterelnök börtönbe is ment, de 2015-ben az alkotmánybíróság eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet. A horvátok kérték Hernádi kiadatását is, de a magyar hatóságok ezt megtagadták. Arra hivatkoztak, hogy 2013-2014-ben már vizsgálódtak, jogerősen felmentették Hernádit a nemzetközi korrupció vádja alól, és egyébként sem látják biztosítottnak, hogy tisztességes eljárás jönne Horvátországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!