szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azt követeli, távolítsuk el oldalunkról a felvételt, amelyen az hallható, miként próbálja elzavarni kollégánkat, aki az általa közpénzért eladott Mátrai Erőműről kérdezte.

Mészáros Lőrinc magánemberként vett részt február 13-án a Fehova kiállításon, hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához nem járult hozzá – ezzel érvel a felcsúti oligarcha jogi képviselője a hvg.hu-nak küldött levelében, amiben felszólította szerkesztőségünket: töröljük oldalunkról a hangfelvételt, amely akkor készült, amikor kollégánk arról kérdezte a milliárdost, mennyiért adja el az államnak a veszteséges Mátrai Erőművet.

Magának Felcsút volt polgármesterének, Orbán Viktor barátjának csütörtökön ez még nem jutott eszébe, ő azt hajtogatta, hogy magánember, egy polgár, kollégánk pedig „távolodjon már el tőle”. Tévedett, mint a HVG ügyvédje ezt levezette: „aki olyan cégeket irányít akár közvetlenül, akár közvetve, amelyek egészen varázslatos módon sorra nyerik a közbeszerzési pályázatokat, ezáltal az állami vagyon, tehát mindannyiunk pénzének haszonélvezője, az közügyekben vesz részt, tehát természetesen közszereplő. Különösen, ha egy veszteséges üzletből az állam jótékonysága révén száll ki. Pláne, ha saját maga nyilatkozza, hogy meggazdagodásában szerepe volt a miniszterelnökkel ápolt kapcsolatának.”

©

Ami pedig a Fehovát illeti, az nyilvános rendezvény, ahova dolgozni hívnak meg újságírókat, és ezzel résztvevők is tisztában lehetnek. Ráadásul a jelenetet megörökítő fotón világosan látszik, hogy kollégánk Mészáros felé nyújtja a beszélgetést rögzítő telefont, ebből pedig a milliárdosnak rá kellett jönnie, hogy felvétel készül. Ezt azonban nem tiltotta meg. Miként tisztában volt azzal is, hogy kivel beszél, hiszen minden így indul:

hvg.hu: Jó napot kívánok, elnézést a zavarásért, a HVG újságírója vagyok.

Mészáros Lőrinc: Tudom.

Így azután dacára annak, hogy Mészáros ügyvédje perrel és sérelemdíj lehetséges követelésével fenyeget, a hvg.hu nem távolítja el a felvételt. Meggyőződésünk szerint a jelenet önmagáért beszél, mi a munkánkat végezzük, kérdéseink pedig közérdekűek – ebben az esetben különösen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!